in

Разказ на българска писателка влезе в американски учебник по литература

Снимка: bnr

Разказ на българска писателка влезе в американски учебник по литература. Разказът „Кръв от къртица“ на българската писателка Здравка Евтимова, преведен на английски под заглавието „Blood“, беше включен в учебник по образованост по литература за 8-ми клас в САЩ.

В него са включени и произведения на автори като Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт. За „Дневник“ новината потвърди самата авторка.

Учебникът е разделен на 6 части, като в него са попаднали 11 разказа. „Кръвта на къртицата“ на Здравка Евтимова е поместен във втората част на учебника, която е със заглавие „Тръпката, която изпитваме при изживяване на нещо страшно“. Другият разказ в тази част е „Аутсайдерът“ на Хауърд Лъвкрафт.

Целта на учебника е чрез литературни произведения учениците от 8-ми клас да обогатят своя речник, знанията си за езика и за езиковите явления. Да придобият умения да се изказват и пишат самостоятелно по зададена тема. Да придобият основни познания за сюжет и неговото изграждане в различни прозаически торби, както и да бъдат способни да обосновават мненията си върху литературните произведения.

Здравка Евтимова е родена през 1959г. в Перник. Завършила е английска филология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Нейни разкази са публикувани в над 32 държави. Носител е на множество национални и международни награди.

През 2016 г. романът й „Една и съща река“ беше отличен с наградата „Роман на годината“ за 2015г. на фонд „13 века България“. Последната й книга е също роман – „Зелените очи на вятъра“ (Изд. „Жанет 45“).

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/