Половината българи няма да гласуват на евроизборите (ГРАФИКИ)

30% от избирателите още мислят за кого да пуснат бюлетина, а 45, 1% са категорични, че няма да гласуват на евроизборите през май.

ГЕРБ, БСП, ДПС и “Обединени патриоти” биха прескочили изборната бариера за Европарламента: сочат данни от новото проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

ГЕРБ води пред БСП с 1,2%, ДПС вече с двойно по-голям вс от ‘Обединени патриоти”

Социолозите уточняват обаче, че предварително зададените опцш са заложили общо явяване на “Обединени патриоти” (ВМРО, “Атака” НФСБ). При евентуална друга конфигурация
това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал.

Партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с електоралния въпрос, който залагаме за парламентарни избори, обясняват от “Тренд”.
Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и “Обединени патриоти”, която през януари вече е почти двойна в полза на движението.
‘Демократична България” и “Воля” запазват относително сходни нива. както през последните няколко месеца.
Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват бяха между 35 и 37%, то на въпроса за европейските избори тези стойности
се покачват до 45%


Данните са логични предвид факта, че изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните.
Въпреки това, трябва да се има предвид, че декларираната активност е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.
39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Данните ясно говорят, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи.
В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат сходно
мобилизирани.
Традиционните индикатори, които залагаме всеки месец в индекса “24 Тренд:г за оптимизъм / песимизъм, както и оценката за работата на основните институции не отбелязват съществена динамика.

Данните са от национално представително проучване по поръчка на “24 часа”, в което между 10 и 17 януари 2019 г. са интервюирани по метода “лице в лице” 1008 пълнолетни българи от цялата страна.
Допустимата статистическа грешка е +/- 3%.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: https://experience.bg

Включват три варненски забележителности в “100-те туристически обекта”

Снимка: "Нова Варна"

Ликвидират “ЦУМ – Варна”