in

Поставиха нова пластика в центъра на Варна

Снимка: live.varna.bg

Художествената пластика „Полет“, с автор Христо Христов, бе открита днес на площад „Атлантическа солидарност“ до Градската художествена галерия във Варна.

Тя е изработена от бронз и представлява стилизирана фигура на момиче, с разперени ръце и развети коси.

„За мен днес е щастлив ден, че имам възможност да поставя първата си скулптура в родния си град, за което благодаря на Община Варна в лицето на кмета г-н Иван Портних и на г-жа Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура“, каза при откриването Христо Христов. По думите му, „Полет” символизира новото начало, изразено чрез динамиката на движението.

„Пластиката „Полет” е още една скулптурна творба, която влиза в колекцията на така наречения „Музей на открито“ на площад „Атлантическа солидарност“. Скулптурното присъствие в това пространство е поставено през далечната 1985 г. с композициите „Майчинство” на Зиятин Нуриев и „Холокост” на Иван Русев, създадени за националния пленер „Скулптура и декоративна пластика на открито”, заяви при откриването Антония Йовчева.

Тя допълни, че след дълги години прекъсване, Община Варна е възобновила инициативата за създаване на скулптурна галерия под небето. „Така през 2014 г. бе монтирана скулптурата „Икар” на Альоша Кафеджийски, а през 2015 г. – „Началото” на Живко Дончев. Двете творби, изработени от бронз, се вписват хармонично в архитектурната среда“, каза тя.

На същия площад се намира и паметник, посветен на жертвите на комунизма, който днес бе почетен от много граждани на Варна.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.