in

Започна записването за Варненския карнавал

Снимка: Нова Варна

На 1 февруари, започна записването на участници в петото издание на Празника на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия – Варненски карнавал, който ще се проведе на 13 април.

Проявата се организира съвместно от дирекциите „Култура и духовно развитие” и „Образование и младежки дейности” на Община Варна.

По регламент в Карнавала могат да участват деца и възрастни като индивидуални участници или групи, сборни формации от детски градини, училища, университети, читалища, организации, кукерски и сурвакарски групи и др., от България и чужбина. В конкурсната програма са допустими маски, маскарадни костюми, карнавални облекла, униформи, народни носии, кукерски и сурвакарски костюми. Крайният срок за записване е до 1-ви април 2019 г. на електронен адрес: varnacarnival@abv.bg Заявки и условия за участие в конкурсната програма могат да се изтеглят от сайтовете на Дирекция „Култура и духовно развитие”: www.varnaculture.bg, и на Дирекция „Образование и младежки дейности”: www.varnanamladite.com или от фейсбук групата: Варненски карнавал.

Началото на събитието е на 13.04.2019 г., в 12 ч. на пл. „Антон Новак”, с представяне на маски и костюми в конкурсната програма от състави и индивидуални изпълнители. На входа на Морската градина от 14:00 ч. гостуващите кукерски и сурвакарски групи ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. В 16:00 ч. ще започне празничен концерт, с участието на Стенли и новата му група, Теди Генев, Блаже Богев от Македония и фолклорен ансамбъл „Варна”. На финала ще бъдат наградени победителите в конкурсната програма и специалните гости. Изложба-базар на майстори-занаятчии от цяла България по традиция ще бъде част от съпътстващата програма в часовете от 10:00 ч. до 20:00 ч. на пл. „Антон Новак”.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.