in

Глобиха родители, оженили сина си за 15-годишна

Районният съд в Исперих глоби двама родители от село Вазово заради това, че оженили 16-годишния си син за 15-годишна девойка. Глобите са от по 1000 лева.

И двамата жители на Вазово са подсъдими за това, че като пълнолетни лица са улеснили непълнолетно лице от мъжки пол и лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст да заживеят съпружески, без да са сключили брак.

Лицето от мъжки пол е синът им, който като непълнолетен на 16 години през 2016 г. се запознал с 15-годишната си любов. През юни същата година двамата млади заживели на семейни начала в дома на подсъдимите, които били съгласни с отношенията им, дори им направили сватба, впоследствие ги подпомогнали финансово, за да заживеят като семейство. През април 2017 г. булката навършила 16 години, продължила да живее в дома на подсъдимите, същата година забременяла а през юни 2018 г. родила дете. И досега двамата млади са заедно, а през ноември 2018 г. са сключили и граждански брак, съобщава Дарик.

Двамата подсъдими не са се явили в съдебната зала, става ясно от мотивите на съдебното решение. Магистратите обаче считат, че макар деянието да е осъществено при пряк умисъл и „двамата дейци да са били със знание за възрастта, както на сина си, така и на приятелката му, но въпреки това са им предоставили условия, в които двете деца да живеят като съпрузи – осигурили са им дом, давали са им издръжка”, те трябва да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъдат наложени административни санкции.

„При определяне наказанията на двамата обвиняеми съдът отчете чистото им съдебно минало, дадени обяснения в хода на съдебното производство, обстоятелството, че към настоящия момент двете деца са сключили граждански брак, т.е. вредните последствия от деянието са преодолени” – се казва в мотивите на съда да бъде наложена санкция в минималния установен от закона размер – глоби от по 1000 лева за всеки

Съдебното решение на Районен съд-Исперих подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд-Разград до 15 дни. Произнасянето на втора инстанция обаче е твърде малко вероятно, тъй като и прокурорът, и адвокатът на подсъдимите са пледирали за минимална административна санкция, каквото е и произнасянето на Районния съд в Исперих.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/