in

Край на висенето в КАТ, регистрираме колите и на частно?

Това предвижда проектът за Закон за пътните превозни средства, по който вече има консенсус между Пътна полиция и „Автомобилна администрация“.

Там ще се подават и документите, номерът и талонът ще идват от КАТ, пише „24 часа“.

Липсата на разбирателство досега между двете ведомства стана причина другите два проектозакона – за движение по пътищата и за водачите, да бъдат публикувани за обществено обсъждане, а този за пътните превозни средства да бъде забавен.

Първоначалната регистрация на автомобилите ще може да се прави и в частни сервизи (специализирани пунктове за технически преглед), не само в КАТ.

В частни сервизи освен първоначалния преглед за регистрация ще се подават и документите, а служителите им ще ги внасят в КАТ. Така шофьорите няма да са принудени да пътуват до най-близкото подразделение на Пътна полиция, ако в града им няма такова, за да регистрират автомобил. Талонът и регистрационните номера ще се издават от КАТ, а частните сервизи ще имат право да дават временните номера, ако собственикът поиска. От закона е отпаднало намерението контролът на пътя на камиони, автобуси и таксита да се поеме изцяло от пътните полицаи. Така се изчиствал и вторият спорен момент, тъй като от КАТ не бяха съгласни с тези допълнителни ангажименти.

С този проектозакон се изпълнява и настояване на ЕК техническите прегледи да не се правят от две институции, както е досега при нас – първоначалният в КАТ, а последващите в частни пунктове.

По проекта за новия закон се доуточнявали последни детайли и се очаквам скоро и той да бъде пуснат за обществено обсъждане.

В него за първи път се регламентира дейността на автосервизите, което ще извади този бизнес на светло, ще може да се знае кога и какви ремонти са правени на един автомобил, ще може да се проследява и произходът на частите.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/