Банков програмист открадна 1 милион чрез пропуск в системата

снимка chinadaily.com
снимка chinadaily.com

Какво бихте направили, ако работите като програмист в банка и забележите пропуск в системата, който позволява тегленето на много пари от банкомат без никой да забележи?

Ако името ви е Чин Кишенг и работите за Huaxia Bank в Пекин, се възползвате напълно от този пропуск, като в продължение на година успявате да изтеглите над 1 млн. долара в брой.

43-годишният старши програмист открил пропуска в банковата система през ноември 2016 г. По някаква причина банката не отчитала тегленията от банкомати, извършени около полунощ. Вместо да уведоми работодателя си и да поправи пропуска, Чин написал няколко кода, за да си гарантира, че няма да бъдат задействани никакви сигнали до банката, ако многократно тества пропуска в системата, пише South China Morning Post, цитиран от profrit.bg

След това започнал да тества, изтегляйки до 3 000 долара всеки ден, използвайки банкови карти и пари, съхранявани във фиктивна сметка, използвана за тестването на системата. До януари 2018 г. изтеглените от него средства надхвърлят 1 млн. долара и никой не забелязал, че те липсват.

Междувременно, Чин инвестира част от тези средства на борсата, с което не оставя никакво съмнение, че ги краде, а не просто тества системата.

Неговата схема за бърза забогатяване се сгомолясва малко след това, когато в клон на банката в провинция в Хъбей е направена ръчна проверка. От клона уведомили властите и Чин е арестуван през март. Той е осъден през декември и получава 10.5 години затвор и 1 600 долара глоба. Това обаче не е краят на тази история.

Оказва се, че преди ареста той решил да върне всички изтеглени пари на банката. Той също така обяснил на работодателя си, че многократните тегления били част от тестовете му на системата и че ако бил казал на банката тогава, всичките тези усилия нямало да си струват.

Изненадващо, от банката приели неговото обяснение и впоследствие помолили властите да свалят обвиненията срещу него.

От полицията обаче отказали, а съдията по делото също отхвърлил молбата на финансовата институция за помилването му.

Чин обжалвал “жестокото решение,” но решението на съда било подкрепено от по-висока инстанция. Що се отнася до това защо от Huaxia Bank са поискали обвиненията да бъдат свалени, човек може само да предполага, че това е бил опит тя да спаси репутацията си и да скрие от медиите факта, че е имала такъв голям пропуск в системата си.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Младоженци се разведоха след триминутен брак

Снимка: ghanaguardian.com

Депутатка събра очите на всички с тоалета си (СНИМКИ)