in

Варна чества 119 години от кончината на Капитан Петко Войвода

Снимка: Нова Варна

Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират поклонение пред паметта на Капитан Петко войвода във връзка със 119 години от кончината му.

Събитието е днес от 11 часа и ще бъде на старите варненски горбища със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя.

Организаторите канят обществеността на Варна да се присъедини и да почете личността и делото на Капитан Петко войвода, живял 20 години във Варна до кончината си през 1900 г.

Петко Киряков Калоянов (Петко Каракирков), известен като Капитан Петко войвода, е български хайдутин и революционер. Роден е на 6 декември 1844 г в Доган Хисар (днес Гърция). Посвещава живота си на освобождението на българските тракийски земи и обединението им с България. Спечелва прозвището си „капитан“ на о.Крит заради организаторските си качества и храбростта, проявени в Критското въстание (1866 – 1869). През месец май 2011 година Петко Кирков Киряков – Капитан Петко войвода бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Варна“.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/