in

Патриарх Неофит пристига във Варна за юбилея на митрополит Йоан

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

На 13 февруари се изпълват и 50 години от рождението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

На този ден Православната църква отбелязва паметта на св. Евлогий, архиепископ Александрийски, преп. Мартиниан и преподобни Зоя и Фотина.

По този повод на 13 февруари (сряда) от 9:30 ч. в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ в град Варна ще се отслужи съборна св. Литургия, съобщават от Варненска и Великопреславска света митрополия.

В нея участие ще вземе Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, митрополити – членове на Светия Синод на Българската православна църква и гости от други поместни православни църкви.

На следващия ден, 14 февруари (четвъртък) се изпълват 1150 г. от Успението на св. Кирил Славянобългарски.

Тази бележита годишнина ще бъде отбелязана с отслужване на св. Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ – Варна, а от 10:30 ч. ще бъде отслужен тържествен благодарствен молебен по повод годишнината, оглавен от Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на Българската православна църква и гости от други поместни православни църкви.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.