Свалиха българин от самолет заради клипче

Снимка: Христо Калоферов
Снимка: Христо Калоферов

Абсурдният инцидент се случил на Владимир Миланов на летище Каструп в Копенхаген, Дания в сряда вечерта.

Около 20:30 ч. местно време нашенецът се настанил на мястото си на полета на „Райънер“ за Лутън, Великобритания, пише „Телеграф“. Пътниците заели местата си, а стюардесите започнали да дават стандартните инструкции за безопасност. В този момент една от тях взела куфар и започнала да разпитва пътниците чий е. След като дълго време никой не отговарял, на борда започнала паника заради подозрения, че в багажа може да има бомба. Тогава от персонала обявили, че двама от пътниците били забелязани да гледат пропагандни терористични видеа и скоро се очаква полицията да ги свали от борда.

В следващия момент до Миланов се озовал един от стюардите и го помолил да си сложи шапката. След като Миланов изпълнил нареждането, стюардът просто казал: „Да, това е той!“ и наредил на българина да го придружи до лобито пред пилотската кабина. Миланов изпълнил и това разпореждане и скоро се изправил пред командира на полета. Той му заявил, че има сигнали, че нашенецът гледа видеа с тероризъм и трябва да напусне полета.

„Опитах се да обясня, че телефонът ми е на самолетен режим и не съм гледал никакъв тероризъм. Той обаче бе непреклонен. Каза ми: „Не ви искам на този полет и полицията идва за вас!“, разказа Миланов. В следващия момент на борда се появили полицаи, на които капитанът на полета заявил, че настоява Миланов да бъде изведен от самолета. Разписал и съответните полицейски документи за това.

Полицаите отказали да дадат каквато и да е информация на шокирания нашенец и лаконично му заявили, че тяхна работа е да изпълнят желанието на командира на полета и водеща е единствено неговата преценка. Миланов не бил разпитван, нито задържан. По-късно си взел друг билет за Лутън на следващия ден, вчера, когато след обед най-сетне се добрал до дома си на Острова. От други пътници научил, че полетът е закъснял сериозно, тъй като на борда продължило разследване чий е куфарът. Стигнало се до опразване на самолета и претърсване.

Според Миланов най-вероятната причина за инцидента е видео, което гледал по време на бординг процедурата. Видеото било репортаж от последния кукерски празник в Разлог. На него кукери с традиционните маски и костюми подскачали, пеели и танцували в съпровод с народна музика.

Нещо повече, те гърмели във въздуха с бутафорни пушки. Най-вероятно гледката на маскираните мъже с огнестрелни оръжия е провокирало тревога у друг пътник, който анонимно е сигнализирал властите.

Миланов се е свързал с родна юридическа кантора, специализирана в искове за обезщетения срещу авиокомпании, откъдето обаче му заявили, че няма как да му помогнат, тъй като инцидентът не е станал в България. Оттам го насочили към авиационните власти в Дания или Великобритания.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

снимка btv

Има ли отговорни за парапета във варненската болница „Св. Анна”?

Снимка: Клуб Z

Църквата скочи срещу Националната стратегия за детето