in

Граждани събират пари по делото за добив на газ в Добруджа

Снимка: ndt1.com

5700 хиляди лева трябва да внесат гражданите, които са конституирани като заинтересовани лица по делото относно добива на газ в община Генерал Тошево.

Сумата е определена от Административен съд – Варна и е необходима за изготвянето на комплексната експертиза, пише ИА „Добруджа“.

Според източници на „Нова Варна“ до този момент е събрана половината от сумата.

Днес в генералтошевското село Спасово се провежда  разяснителната среща по повод делото за газ в Добруджа, предава БНР. Утре предстои да бъде направен отчет колко са събраните средства.

Припомняме, че „Русгеоком БГ“ обжалва решението на Регионалната инспекция по околната средата и водите – Варна за неодобряване на инвестиционното предложение за добив на газ в находище „Спасово“.

Петимата експерти, които ще изготвят съдебно-техническата експертиза, са поискали по 4 000 лв. Сумата е одобрена от съда, като конституираните като заинтересовани лица в процеса граждани трябва да внесат по 1900 лева, а останалите 13 000 ще бъдат платени от „Русгеоком БГ“.

За набирането на нужните средства са открити 2 сметки:

1. Дона Костадинова Пикард
BG75RZBB91551007602906 Райфайзен RZBBBGSF сметка в лева
за преводи от чужбина във всяка валута
чрез PAYPAL pickarddona@gmail.com Dona Pickard

2. Синтия Трифонова Недялкова
BG18BPBI79384061168701 Пощенска банка BPBIBGSF сметка в лева

В графа „Основание“ задължително трябва да посочите: адм.дело 1060 / 2018 ВнАС на 3-ти състав

Каси в подкрепа на кампанията са поставени в търговски обекти в Добрич: магазин „Мартини“ – срещу гимназията по туризъм, магазин „Скития“ на бул.Добруджа, офис на ул. „Сан Стефано“ 2, стая 102, бензиностанция и метанстанция „Атанасов груп“, магазин „Хиполенд“.
Сумата трябва да бъде събрана до една седмица.

„С 41 сонди Добруджа ще стане като Кремиковци – край на земеделието, никаква реколта, никакви добиви, край на рентите, цената на земята ще падне“, заяви Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ.

„Най-страшното е, че всички сондажи ще преминават през водата на подземното езеро и тя ще бъде отровена, смята тя. Това ще се отрази не само на хората от община Генерал Тошево и област Добрич, но и на цяла Добруджа и Североизточна България“, предупреди Синтия Недялкова

Според нея от добива на газ хората няма да спечелят нищо – печалба ще има само за концесионера. Тя отбеляза, че Венецуела има най-много залежи от нефт, но това не прави автоматично населението богато. Която и страна по делото да спечели сега, другата със сигурност ще обжалва до последна инстанция, но битката, която започнахме преди години ще продължи, ще се борим докрай, категорична е Синтия Недялкова и призова всеки да помогне според възможностите си – дори и 1, 2 или 5 лева за кампанията ще са от полза.

Следващото заседание на съда, на което трябва да се разгледат извършените експертизи е на 5 март. Самите експертизи пък трябваше да са готови на 15.02. В същото време срокът за получаването на депозита им в съда изтича в края на февруари.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.