in

Намалява броят на болните във Варна

Снимка : Мердин Берберов Нова Варна

За периода 1 – 7 февруари в РЗИ – Варна са регистрирани общо 90 остри заразни заболявания (без ОРЗ и грип ).

От тях 23 са случаите на чревни инфекции срещу 19 от предходната седмица, като през настоящата седмица чревните инфекции са представени от: 15 ентероколита, 5 вирусни хепатита, 1 колиентерит, 1 йерсиниоза и 1 салмонелоза.

От въздушно-капковите инфекции (без грип и ОРЗ) са регистрирани 67 лица срещу 54 за предходната седмица, представени от: 66 случая на варицела и 1 случай на скарлатина.

Регистрирани са 233 броя остри респираторни заболявания срещу 422 случая на ОРЗ от предходната седмица. Най-висока заболяемост от ОРЗ е регистрирана във възрастта 30 – 64 год. (90 лица) и 15- 29 год.(47 заболяли лица). Регистрирани са 55 усложнения от ОРЗ – 36 бронхита и 19 пневмонии. На основание на регистрационния спад на заболяемостта от ОРЗ и грип достигащ предепидемични стойности и среден интензитет на разпространение , обявената грипна епидемия на територията на Варненска област, считано от 05.02.2019г бе отменена.

Учебните занятия, плановия прием в лечебните заведения за болнична помощ, женските и детски консултации възстановиха своята дейност. Няма регистрирани лица, заболели от Лаймска борелиоза. В имунизационният кабинет през отчетния период са преминали общо 35 лица. Проведени са 16 имунизации.

С ваксина против жълта треска са обхванати 10 лица. В кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН (КАБКИС) са преминали и изследвани 15 лица. Няма регистрирани случаи на ухапани от кърлежи. Извършени са 35 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.