in

Роми за Каракачанов: Какъв е той, кажете му да си гледа работата

Събаряне на незаконните ромски гета, по-строг контрол на социалните помощи, безплатни аборти, полагане на обществено полезен труд.

Tова са само част от мерките, които вицепремиерът Красимир Каракачанов предложи за по-добра интеграция на ромите в обществото ни.

Те предизвикаха буря от реакции.

В ромската махала на Сливен името на вицепремиера Каракачанов действа като магнит и за секунди събира десетки опоненти на така наречената концепция за интеграция, предава bTV.

„Той ще спре младите момичета да не се женят, да нямат деца? Кой е той, какъв е той … Кажете му да си гледа работата, с военните да се занимава, с циганите да не се занимава“, недоволстват в сливенския квартал „Надежда”.

„Нашата традиция е да раждаме малки, има ли проблем, някои да ги гледа, той да идва да ги гледа?”, питат още те.

Единици подкрепят идеята за спиране на социалните помощи, но при определени условия.

„Ако има работа, няма да се нареждат да си подават молбите за помощи за някакви си кирливи 40 лева. Нека да отварят предприятията и да видят дали ромите няма да влизат да работят, не да казва, че ромите са мързеливи и крадливи“, отбелязват още ромите.

Други имат собствена теория за интеграция.

„Абсурд да сме равни с вас, българите, защото българинът е свикнал на студ, глад, мизерия и на работа“.

Най-умерените предлагат концепцията да бъде пренаписана за всички български граждани.

„За много неща не е прав Каракачанов. Например за расизма – няма цигани, няма българи, по лична карта всички сме в Република България“.

В ромската махала на Сливен живеят над 20 000 души.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.