in

Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци и пловдивчани, стана ясно от проучване на Националния статистически институт.

To сравнява данните за брутния вътрешен продукт на човек от населението. В столицата той е над 30 000 лева.

Спрямо по-бедните области в страната, благосъстоянието в София е над четири пъти по-високо.

На второ място по размер на брутен вътрешен продукт на човек от населението, изненадващо се нарежда Стара Загора – със 17 500 лв. Причината е, че общината се стреми да привлича инвеститори, които да дават високи заплати, а безработицата в града на липите е много ниска, посочва bgonair.bg. През миналата година Стара Загора беше класиран на първо място в международна класация за инвестиционна дестинация. На трето място се нарежда София-област с 15 500 лв. Това се дължи на близостта до столицата.

Варна остава на четвърто място. След това се нареждат Габрово и Бургас. В Габрово бяха направени много инвестиции, а индустрията, също както в Стара Загора, има по-голяма роля от услугите.

След това са Пловдив, Враца и Русе.

Във всички останали области стандартът на живот е поне три пъти по-нисък отколкото в София, а брутния вътрешен продукт на глава от населението е под 10 хиляди лева.

Въпреки ръста на икономиката през последните години, България остана на последно място в Европейския съюз със средно 7300 евро на човек от населението – четири и половина пъти по-малко от средното за Общността – от 30 000 евро на човек.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.