Малък Сечко избухва на Деня на влюбените

След сравнително плахото застудяване, което продължава и към момента, Малък Сечко 2019 се очертава да направи ново мразовито избухване със сериозна подкрепа от североизток точно в навечерието на Деня на влюбените/Трифон Зарезан по стар стил, пише meteobalkans.com.

Студената вълна от североизток се очертава да удържи днес, макар и като параметри да отговаря на сравнително плахо застудяване. Пред полунощ над цялата страна температурите бяха над нулата. Точно на точката на замръзване бе единствено в подножението на Чепън планина при Драгоманското поле и при Разградските височини.

Причината за устойчивостта за студеното време или по-скоро леко поднормените температури е антициклон с център над Поволжието – средното течение на Волга, сравнително слаб, който насочва или по-скоро поддържа приток на студ. От северозапад наближава пореден доста дълбок атлантически циклон, който ще руши доминацията на и без това сравнително слабият студен Волжски антициклон.

След изтласкването на студения антициклон на изток страната за кратко ще се озове под влиянието, сравнително слабо на антициклонален гребен с център в източната част на Либийската пустиня. Ще цари почти безветрие, съвсем леко ще подухва южняк. Най-осезаемо ще се усеща затоплянето по долините на Струма и на Места. Изгледите са в неделя да няма съществени топли избухвания и в Санданското поле, не повече от 11-12 градуса, южнякът ще е много слаб, почти неосезаем. Атлантическият циклон ни наближава в понеделник, студен фронт вечерта

Още в късните часове ще попаднем в югоизточната периферия на атлантическия циклон, което предвещава студен фронт, който винаги се предшества от южни ветрове. Температурите ще се вдигнат още с южняците. Но засега изгледите са да не е толкова значително повишението спрямо неделните стойности, може би само минималните ще мръднат леко нагоре. През деня ще е с променлива облачност в понеделник, намаляваща до слънчево, но вечерта ще премине студен фронт, съпътстван от валежна зона. Валежи от дъжд ще започнат – от умерени до интензивни, първо от Видинската низина около и след залез в понеделник в посока югоизток се очертава да се придържа дъждовно-снежният фронт.

Паралелно и вятърът ще се усилва от умерен до силен и ще обръща посоката на запад-северозапад, като едва във вторник около обяд вече ще е изцяло северозападен.

От баричната долина, която ще се спусне към Западните Балкани в понеделник следобед се очертава да се образува циклон, който се явява рожба на студения фронт, което създава условия за по-интензивни валежи над цяла Северна България.

Във вторник се очертава да са предимно от дъжд, но в нощта срещу сряда с отслабването на запад-северозападния вятър и дори леко завъртане от североизток, ще премине в сняг. Засега най-интензивни се очертават снеговалежите, но с очаквания за скромна снежна покривка до 10 см, между долините на Янтра и Русенски Лом.

 

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимката е илюстративна

Внимание пешеходци: До 15 февруари КАТ глобява за неправилно пресичане

снимката е илюстративна

Двама загинаха при пожари в Пловдивско