in

В очакване на кинонаградите БАФТА

снимка goldderby.com

Черната историческа комедия „Фаворитката“, в която актрисата Оливия Колман (на снимката с наградата „Златен глобус“ за същата роля) играе кралица Анна, е най-вероятният фаворит на британските награди БАФТА (British Academy of Film and Television Arts – BAFTA) в Лондон.

В разгара на сезона на наградите, връчвани преди Оскарите, критикуваната за костюмите комедия за свадливата кралица и нейния интригантски двор ще се състезава за 12 награди.

Колман е номинирана в категорията за главна женска роля за нейното живо, комично пресъздаване на образа на забравената до голяма степен кралица в хита за 18 век на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос.

45-годишната Колман е в конкуренция с Глен Клоуз („Съпругата“) и Лейди Гага („Роди се звезда“) – срещу същото мощно дуо, тя ще се изправи и по време на Оскарите на 24 февруари.

Във „Фаворитката“ също играят Рейчъл Уайс и Ема Стоун, и двете са номинирани за най-добра поддържаща актриса, а Лантимос ще се изправи срещу Алфонсо Куарон („Рома“ ) в категорията за най-добър режисьор.

Уайс и Стоун също са в надпреварата за Оскарите в тази така горда година за британската филмова индустрия.

В категорията за най-добър филм ще се състезават „Зелена книга“ на режисьора Питър Фарели и римейка на Брадли Купър на класиката от 1937 г. „Роди се звезда“.

Британските букмейкъри смятат, че „Черен в клана“ на Спайк Лий има най-малки шансове за желаната златна маска.

По време на миналогодишната церемония в „Роял Албърт Хол“ холивудските звезди излязоха на червения килим, облечени в черно, в знак на солидарност с движението #MeToo.

Изданието за 2019 г. също е белязано от скандал.

БАФТА отмени номинацията на режисьора на „Бохемска рапсодия“ Брайън Сингър „в светлината на скорошните много сериозни обвинения“.

Това се отнася до статия в американското списание „Атлантик“, с обвинения в сексуални посегателства към непълнолетни. Сингър отрича това.

Изпълнението на Рами Малек като покойния фронтмен на „Куин“ Фреди Меркюри – жертва на епидемията от СПИН в дните, когато хомосексуалността е табу в рокендрола – го превърна във фаворит за наградата за най-добър актьор.

„Това е огромна отговорност“, каза Малек, въплътил се в образа на музикалната икона. „Не искаш да имитираш Фреди, искаш да си способен да разбереш защо е направил това, което е направил“.

Ролята на Крисчън Бейл в образа на лишения от чувство за хумор, но могъщ бивш вицепрезидент на САЩ Дик Чейни във „Вице“, също му донесе номинация за водещ актьор.

Машерхал Али („Зелена книга“) и Ричард Е. Грант („Можете ли да ми простите?“) са главните претенденти в категорията за най-добър поддържащ актьор.

За най-добър документален филм е номиниран „Те няма да остареят“ на режисьора на „Властелинът на пръстените“ Питър Джаксън. В него мълчаливите черно-бели кадри от Първата световна война са превърнати в 3D цветен филм със звук.


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/