Патриотите зоват Светия Синод да канонизира Левски

Националният изпълнителен комитет на партия “Национален фронт за спасeние на България” (НФСБ) се обръща с призив до Светия Синод на Българската православна църква по повод предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев, съобщиха от пресцентъра на партията. От формацията настояват и за лична среща с патриарх Неофит.

Призивът е подписан от лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов, съпредседателят на партията Данчо Хаджиев и депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев. Те припомнят, че преди година отново са се обърнали към Светия синод с молбата да бъде разгледан въпросът с канонизацията като светец “на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски”. В молбата са изложени мотиви, свързани с живота и дейността на Левски в защита на православните християни и мъченическата му смърт.
От НФСБ изтъкват, че предложението е срещнало голяма обществена подкрепа сред гражданите, включително и сред мнозина свещенослужители.

“Но по необясними за нас причини въпросът и до ден днешен не е разглеждан от Светия синод на БПЦ. Без ответ остана и молбата ни месец по-късно за среща с архиереи от Светия синод и лично с Негово Светейшество патриарх Неофит Български, на която да представим допълнителни аргументи за начеване на процедурата по канонизация на Васил Левски, който жертва живота си, за да можем днес в България да изповядваме своята Православна Вяра свободно, без гонения и притеснения”, се казва още в партийната позиция.

Националистите изтъкват, че в своята история Светата Православна църква неведнъж е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните, дълги векове е съумявала да съхрани не само Вярата, но и българския дух на народа ни.

“Храбри свещенослужители рискуваха не само сана си, но и свободата и дори живота си, за да поведат борбата за независимостта на БПЦ, на която се радваме днес. И благодарение на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ. Ето защо не само вярваме и се надяваме, но и имаме право да настояваме да бъде разгледано предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев и отново повтаряме готовността и желанието си за среща с Негово Светейшество Българския патриарх”, завършват обръщението си от НФСБ.


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

снимка Нова Варна

Находки от древен Одесос изникнаха при ремонт в центъра на Варна (СНИМКИ)

Снимка: Pixabay

Жена си поръча яйце в ресторант, от него се излюпи пате (СНИМКИ/ВИДЕО)