in

В подлеза на „Дубровник“ – непрогледен мрак до Великден (СНИМКИ)

Снимка: "Нова Варна"

Както „Нова Варна“ вече писа ремонтът на пешеходния подлез край спирка „Дубровник“ е спрян, работниците са изоставили обекта, както и голямо количество строителни материали, които пречат на пешеходците в и без друго трудния за преминаване район.

Зададохме въпроси към пресцентъра на Общината и получихме следния отговор

На пешеходен подлез „Дубровник“ към настоящия момент са изпълнени 50 % от дейностите, съгласно одобрения за работа проект. По част „Конструктивна“ – са реализирани само по южното платно и включват разкъртване на съществуващите настилки на пътното платно, саниране на горната бетонова повърхност, разваляне на съществуващи бордюри и настилки при десен тротоар, изкоп до горен ръб, бетонова настилка, доставка и полагане на стоманобетон за наклон, полагане на нова хидроизолация върху армирания бетон за наклон, съобразен с новата нивелета на булеварда, монтаж на нови бордюри дясно и в ос 2, полагане на плътен асфалтобетон за долен пласт на покритието, направа на нов тротоар с вибропресовани бетонови изделия.

Снимка: „Нова Варна“

По част „Архитектура“ са изпълнени предвидените в проекта ремонти дейности по северните и южните стълбищата към подлезите.

Съгласно одобрения за работа проект по част „Електро“ към настоящия момент е извършен демонтаж на съществуващите осветителни тела в подлеза.

Работата по подлеза продължава. По северното платно строително-монтажните дейности по част „Конструктивна“, съобразно одобрения за работа на обекта календарен план-график, ще започнат след 25-ти февруари. Ще бъдат изпълнени аналогични СМР (строително-монтажни работи) като тези по южното платно на булеварда. Ще бъдат довършени и подходите към подлеза от северна и южна страна на булеварда.

Съгласно одобрения проект по част „Архитектура“, след приключване на дейностите по горното строене на съоръжението и полагане на нова хидроизолация в северното платно, предстоят да бъдат изпълнени: почистване и направа на нова настилка от мозайка в зоните към линейните отводнители; нова мазилка по тавани; почистване на стени подлези; нов парапет по стени и бордове; доставка и монтаж на платформи за инвалидни колички. След това съгласно одобрения за работа проект по част „Електро“ предстои монтаж на нови осветителни тела в подлеза.

Тъй като строителните дейности в подлеза продължават, нормално е да има складирани строителни материали, които ще бъдат използвани при следващия етап от реализация на проекта. Оставащите СМР ще бъдат завършени съобразно графика за работа на обекта, метеорологичните условия и временната организация за безопасност на движението.

Чувалите с цимент стоят сред локви дъжд Снимка: „Нова Варна“

Проверка на „Нова Варна“ установи, че ремонтът се извършва от „ДЗЗД Варна Булеварди 2017“, което е съставено от фирмите „Пътища и мостове“ ЕООД  „Пътно строителство“ АД  и „Инжконсултпроект“ ООД, ангажирани в други големи строителни обекти в града. Дали липсата на кадри не е причина за замразяване на обновяването на въпросния подлез, защо не е оставено поне осветлението, кога точно ще приключи – на тези въпроси не получихме отговор от фирма „Пътища и мостове“ ЕООД, отговаряща на телефоните, дадени за контакт на ДЗЗД-то. От там ни насочиха към Общината, с която имат договор , който съдържа клауза, забраняваща на фирмите да оповествяват информация за ремонтните дейности, извършени от тях.

Дружество по закона за задълженията и договорите се създава с договор между 2 или повече лица за обединяване на своята дейност за извършване на съвместна дейност.

Запознати твърдят, че този тип неперсонифицирани дружества често се използват, за да не се набиват на очи фирмите, които стоят в него – в случая едни и същи, които са се нагърбили с изграждането на улици, булеварди и още много други обекти.

Снимка: „Нова Варна“

Вчера беше забъркан нов циментов разтвор, който така и не се използва до края на деня и остана на тротоара.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.