in

Керамична маска от 6 век откриха на Джанавара край Варна

снимка БНР

Артефакт, изработен от теракота, е открит при разкопките на раннохристиянския манастир в местността Джанавара във Варна. Находката представлява маска или бюст и най-вероятно изобразява лицето на император. Датирана е от около 6 век. След консултации с археолози този фрагмент е определен като единствен по рода си, коментира Васил Тенекеджиев от отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей.

Възможно е да бъде направен опит за реконструкция на лицето, каза Тенекеджиев. Той допълни, че по време на последните разкопки на раннохристиянския манастир са открити основи на колони, както и капители, които са били част от внушителна аркада. Намерени са и останки от водопроводи, които достигат до южната част на комплекса. „Много е вероятно там да има още неразкопани от нас сгради, които са били част от жилищния комплекс към манастира“, заяви Тенекеджиев цитиран от радио Варна.

Археолозите от музея са работили на шест обекта извън Варна, сред които халколитното селище в местността Корията край Суворово, крепостите Кастрици, Петрич кале и Марцианопол, както и крепостта на нос Свети Атанас край Бяла.

Крепостта Петрич кале край Аврен е уникална в цялата страна. Тя е единствената в Североизточна България с толкова добре запазени крепостни стени. Освен това дълго време е била непрекъснато обитавана, за разлика от повечето укрепени селища по българските земи. Петрич кале е една от малкото крепости у нас, за която знаем точната дата, в която е била превзета. Това се е случило на 7 ноември 1444 година от войските на крал Владислав Варненчик, съобщи д-р Мария Манолова от Регионалния исторически музей във Варна.


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/