in

1000 нови находки открили варненските археолози през 2018 година

По повод Деня на археологията в България, Регионалният исторически музей – Варна представя най-важните и значими открития, направени от варненските археолози през сезон 2018.

Годината е била изключително успешна за специалистите от Археологическия музей – Варна, отчитат от там. В рамките на съвременна Варна бяха проведени спасителни разкопки на обекти, които допълниха с нова информация представите за развитието на града от Античността до Късното средновековие, отчитат от арехологическия музей.

Продължиха разкопките на халколитното селище в м. Корията до гр. Суворово. Нашите екипи от археолози проведоха проучвания на римския град Марцианопол, късноантичната крепост на нос Св. Атанас в гр. Бяла, ранновизантийския манастир в м. Джанавара, средновековния манастир в м. Караач теке, средновековните крепости Кастрици в резиденция Евксиноград и Петрич кале в община Аврен. В резултат на това, във фондовете на Варненския археологически музей, постъпиха над 1000 нови находки.

На 13.02.2019 г. от 16.00 ч. в зала „Север“ на Археологическия музей във Варна ще се открие изложбата „Който пие, зло не мисли“. Инициативата е на Историческия музей – Горна Оряховица и на Регионалния исторически музей – Варна. Повод за организирането й е гостуването на изложбата „Алкохол и амбалаж“ на музея в Горна Оряховица.

В нея екипът на горнооряховския музей е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. До тях своето място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Представени са и табла с множество черно-бели снимки и фотографии. Изложени са и реклами на все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка.

Като допълнение към изложбата на Историческия музей – Горна Оряховица, са представени експонати от фондовете на отдел «Нова история» и отдел «Най-нова история» на Регионалния исторически музей – Варна. Показани са част от колекциите бутилки и чаши за сервиране на ракия и вино, етикети за бутилки от различни видове алкохол, производство на варненски заводи. Изложен е и документален материал – вестници, брошури и др. за трезвеността и вредата от алкохола, но и за гроздолечението.

В духа на популярния вече и в България «Ден на влюбените» предлагаме на посетителите и един забавен поглед върху любовта и еротиката от края на ХIХ и средата на ХХ в. с автентични материали от фондовете на РИМ – Варна.

Изложбата може да бъде посетена до края на месец март.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева