in

Край на сагата: Продадоха бившата Софийска банка във Варна

Снимка: chr.bg

Сградата на някогашната Софийска банка на ул. „Преслав“ 24, която се руши от години и е един от най-емблематичните архитектурни паметници във Варна е вече с нови собственици. От няколко години рушащата сграда се продаваше за солидната сума от близо 1 млн евро.

Сделката вече е факт, сградата проектирана от арх Дабко Дабков е собственост на варненска фирма. Новината потвръди пред „Нова Варна“ главния архитект на Варна, Виктор Бузев. По думите му документацията вече  внесена в общината и през март ще стартира обновяването и реставрацията на сградата. Последният известен собственик на архитектурния паметник бе дружеството „Оувърсийс девеломпмънт“, в което с равни дялове участваха и гръцки граждани.

Бившата Софийска банка ще се превърне в офис сграда, но не е изключено на мястото да бъде направен и хотел, като обаче задължително фасадата ще подлежи на реставрация и адаптация, коментира още Бузев инвестиционните намерения на новите собственици.

Сградата се състои от три етажа и тавански етаж с РЗП 1276 кв.м, а самият парцел е 724 кв.м. Тя е архитектурен паметник с 1853,95 квадрата надземно и 516 квадрата сутерен.

Проектант на сградата, построена през 1922 година, е знаменитият варненски архитект Дабко Дабков. Автор на великолепната статуя на фасадата, изобразяваща римския бог на търговците Меркурий, възседнал огромен орел, е дело на Кирил Шиваров.

Историята на великолепната сграда една от емблемите на Варна е дълга. Години наред зданието бе оставено на разрухата на времето. Преди време по нареждане на кмета бяха дадени указания за аварийно-временно укрепване, в които беше предписано обезопасяване на тротоара и скулптурната композиция и изготвяне на проект за реставрация. През 2015 година последва изготвянето на технически паспорт, изясняващ актуалното състояние на обекта.

После започна изготвянето на комплексния проект за реставрация и адаптация на Софийската банка. Цялата процедура продължи няколко години и премина през няколко фази на проектиране и съгласуване с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство.

През 2016 година бяха съгласувани подробен устройствен план – план за регулация и застрояване, и работен устройствен план, заедно с архитектурна идейна концепция за обекта. След това на терена бе извършено археологическо проучване, а през април 2017-та е съгласуван и инвестиционният проект. Впоследствие е издадено и разрешение за строеж.

 

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева