in

Цените на цветята удариха предвалентински рекорди(СНИМКИ)

снимка Нова Варна

Свети Валентин е празник не само на влюбените, а и на търговците. Подготовката за Деня на влюбените започва повече от седмица преди 14 февруари, когато цветята на борсата вече са по-скъпи и свършват по-бързо от обикновеното. Във Варна вече стигнаха тавана си. 

снимка Нова Варна

Традиционно сред най-предпочитаните цветя са червените рози. Най-често мъжете купуват по една роза с панделка. От борсата до пазара цената им скача с около 1 лв.

снимка Нова Варна

Така на големите цветарски пазари във Варна една роза на Свети Валентин струва между между 3 и 4 лв. Според качеството и произхода на цветето обаче тази сума варира и може да достигне 6 – 7 лв. в големите търговски центрове например.

снимка Нова Варна

 

Цените на останалите цветя като лалетата и карамфилите обаче не се увеличават за празника и остават съответно 1,50 и 0,80 лв. Живите ароматни зюмбюли традиционно които до скоро бяха по три лева сега са по пет, толкова скочи цената и на

снимка Нова Варна

усмихната иглика в саксия. Нежните пролетни фрезии са по 2 лева клончето.

Разбира се, за мъжете, които имат възможност да отделят повече средства, цветарските магазини предлагат и букети на стойност между 40 и 150 лв. За най-големите романтици, които искат да направят предложение за брак на своите любими на 14 февруари, се предлагат и специални букети от рози, които са с добавка – годежен пръстен.

 

снимка Нова Варна

Според търговците българите са склонни да похарчат между 40 и 60 лв. за подарък за своите възлюбени за празника, като освен на цветя, най-често те залагат на бижута и парфюми.

 

снимка Нова Варна

Снимки Мердин Берберов, „Нова Варна“

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева