Във Виена арестуваха нашенка – “царицата на джебчийките”

кадър btv
кадър btv

Българка, известна като Царицата на джебчийките, е била арестувана във Виена.

Станка Илиева е от пловдивското село Йоаким Груево и беше издирвана в цяла Европа за кражби, извършени през последните 10 години. Илиева е от рода на кардарашите, предполагат от МВР. За тях джебчийството не е престъпление, а занаят, който се предава от майка на дъщеря. Обучението на момичетата започва между 5-та и 6-тата им година. У нас кардарашите живеят в затворени групи, като най-големите им общности са в Софийско, Плевенско и Пловдивско, пише novini.bg.

Станка Илиева практикува занаята си от десетилетия. Дълго остава анонимна. Последният ѝ арест във Виена обаче я прави известна в цяла Европа. „Те дъщерите си ги продават. Сумите са големички – от порядъка на стотици хиляди левове. Плащат се в злато и така. Оттам нататък тя започва да работи за новото семейство”, обясни пред камерата на БТВ Красимир Любомиров, началник на “Улична престъпност” към СДВР.

Семейството на Станка живее в Йоаким Груево, а за съседите не е тайна откъде произхожда охолството им. Станка не работи, но често пътува в чужбина. “Няма как да се предположи, че тя се занимава с джебчийство. Има добър външен вид на млада и интелигентна жена”, каза кметът на с. Йоаким Груево Наум Нихтянов.

Съпругът ѝ настоява за анонимност и отрича, че тя е джебчийка. Заминала за Австрия заради проблем с документите си. “Тя отиде, понеже имаше 500 евро глоба там, и затова отиде – да се види с адвокат и да види дали й е паднала забраната”, каза той. Двамата се чули малко преди ареста. „И ми се обажда и вика: “Има тайни агенти след мен.” Викам ѝ: “Ми, кво като има. – Тя: “Не знам, може да ме свързват с нещо. Спряха я, и излъгаха, че е крала”, добави той.

Станка е с 18 криминални регистрации и с 9 дела за джебчийски кражби у нас. За същото е издирвана и в европейски държави.


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

снимка btv

Фаталното стълбище в Окръжна не отговаря на изискванията

Снимка:Фейсбук

Васил Божков поема управлението на „Левски“