in

В „Евксиноград“ зарязаха лозята ритуално (СНИМКИ/ВИДЕО)

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Празникът на Свети Трифон за поредна година се отбелязва и в резиденция „Евксиноград“, тази година почетен гост на ритуала бе областният управител на варненска област Стоян Пасев 

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Традиционен ритуал по зарязване на лозите се проведе днес на празника на лозаря в масивите на резиденция Евксиноград. Почетен гост на зарязването беше областният управител на варненска област Стоян Пасев.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

 

По стара традиция на празника Трифон Зарезан технолози, служители и гости на Двореца „Евксиноград” зарязаха лозята.  104 декара са засадените лозови масиви в резиденцията от европейските сортове траминер, шардоне и немски ризлинг, както и от местните български сортове – врачански мискет и червен мискет.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

 

Празничното „зарязване“ е възродено от 2003 г. насам. Гордост за избата е бутилка вино от далечната 1878 г. Първият официален гроздобер в лозята на резиденцията се прави през далечната 1891 г.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

През 2003 г. бяха изкоренени част от старите насаждения и подменени с нови, с посадъчен материал от Франция и Германия.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна
Резиденцията, която е строена за княз Александър І, се намира на 10-ина километра от Варна.

Избата към комплекса е изградена през 1891 г. и заема две нива под земята и досега произвежда 12 вида висококачествени евксиноградски бели вина и 7 вида коняк, сред които и прочутия „Евксиняк“.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева