in

Затягат мерките в свинефермите заради африканската чума в Девня

Снимка: Илюстративна

Серия от мерки за овладяването на заразата от африканска чума по свинете влизат в сила от днес, има решение да бъдат изколени близо 30 питомни свине в района на Повеляново, където бе установен случая със заразата преди ден. Това коментира пред „Нова Варна“ варненския областен управител Стоян Пасев. 

Затяга се контрола в частните и индустриални свинеферми, както и се задължават кметовете на малките общини до няколко дни да предложат терени за площадки за загробване на умъртвени животни, каза още Пасев. Ежедневни проверки в районите както и умъртвяването на прасетата от частните стопанства в района които са около 30.

Кметове на общини и населени места от Варненска област, експерти от Министерство на земеделието и храните и от БАБХ-Варна се събраха на специално заседание днес, за да набележат мерки за справяне с чумата по свинете след поредния случай на открито заразено диво прасе в землището на девненския квартал „Повеляново“,

Сред предвидените мерки е да се претърси района за диви животни, тъй като това прасе вероятно е живяло в група и останалите също са заразени. Незабавно трябва да се открият, да се евакуират или загробят заради риска от зараза .

Втората мярка касае индустриалното свиневъдство. В района има две големи свинеферми, в Слънчево с 40 000 прасета и в Долни Чифлик с 10 000. Там трябва да сме особено внимателни, да се набележат редица мерки за недопускане зараза и разпространението и в търговската мрежа. Третата мярка касае домашните прасета по дворовете и кочините на хората, които не са регистрирани. По принцип мерките, които се налагат при дивите животни са значително по-леки, докато при домашните рестрикциите са много сериозни, коментира още варненския губернатор.

Филтри на входа и изхода, да се спазва строг пропускателен режим в индустриалните ферми са другите меркиу които се въвеждат.

Засега няма да бъде наложена забрана да се търгува с месо от свинекомплексите в района, но ще се дадат предписания при какви условия може да се колят прасета и да се търгува с тях.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева