in

За кокошка – няма прошка

Мъж и жена бяха осъдени от бургаския съд на две години затвор за кражба съответно на стар телефон и найлонова торба с покупки на стойност 11 лв. Забележете – при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. И то защото са сключили споразумение със съда – иначе присъдата щеше да е по-висока. Основанието – опасен рецидив!

Не е приятно да ти отскубнат телефона, нито да ти дръпнат покупките от първа необходимост, току-що закупени от смесения магазин. Кражбата не е начин за оцеляване. Чакай малко, наистина ли?

Щото тя е начин не само за оцеляване, не само за добруване, ами и за докарване на охолен стандарт за мнозина. Само че тях законът не ги лови, те даже съдят държавата в Страсбург и взимат още пари.

Който няма пари за мастити адвокати, така е.

Попадаш в затвора и ставаш… още по-голям крадец.

Големите кражби ги правят други, те познават закона, знаят как да го заобиколят и как да излязат сухи. Техните кражби засягат всички нас, но не като да ни дръпнат чантата от ръката или да задигнат туршията от мазата. Затова и те остават някак във въздуха, псуваме ги на чаша ракия с комшиите.

Обикновено циганите са виновни за всичко. Те са удобната жертва – и на политици и на изтезания от неправди български народ.

Големите кражби са навсякъде около нас, но не можем да ги хванем. Можем само да изливаме гнева си – предимно анонимно в социалните мрежи .

Междувременно правосъдието не спи и вкарва в затвора дребните крадци. Нали знаете – затворът е пълен с роми, откраднали чифт маратонки.

А днес пък стана ясно, че бившият дипломат №1 на България в САЩ Елена Поптодорова, която омаскари себе си и държавата като открадна крем за 600 лв. от летищен магазин се разминава с условна присъда.

И както е казал мъдрецът – за милиони няма закони, за кокошка – няма прошка!

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.