in

Три поколения добричлии 38 години чакат нов дом

снимка Pronews Dobrich.bg

38-годишна е историята на блок „Добрич“. Започва през 1981 г. с отчуждаване на собствениците и събарянето на къщите им след 1983 г, разказва БНТ.

Ще се роди ли следващото поколение в семейните жилища на блок „Добрич“ или ще обикаля строежа като прабабите и прадядовците си?

Девет кметски мандата по-късно блок още няма, а общинските съветници спорят за начина на финансиране, информира още БНТ.

Докато чакат, собствениците „временно“, живеят в оборотни жилища.

Там, където чакащите са живеели, сега има басейн, стоматология, съдебна палата… Дом за тях – все още не. През 80-те в Толбухин започва обновление на центъра. Собствениците на къщи там са изселени срещу обещанието „до три години“ да живеят в новия блок „Девети септември“.

Оборотните жилища са в крайните квартали, малки и овехтели, въпреки усилията на уж временните си обитатели. След 1989 г. Толбухин става Добрич, а блок „Девети септември“ е разделен на две след съдебни спорове заради направени промени в проекта. Блок „Добруджа“ е завършен, настанените в „Добрич“ още чакат.

Там откриват, че квадратурата на апартаментите им е намалена, но се примиряват. Фирмата на Йордан Апостолов печели през 2011г. отменената веднъж обществена поръчка за строителството.

Дотогава от общинския бюджет влагат средно по 600 хиляди лева годишно за блока. През 2011-та обаче 700 хиляди са дадени за футболния клуб „Добруджа“. Според всички страни в казуса това е една от основните причини за спиране на строежа. Другата са споровете в общинския съвет как точно да се финансира довършването.

След дълга кореспонденция с държавата решението е оставено изцяло на Община Добрич. Администрацията предлага теглене на кредит от 2 милиона и 500 хиляди лева.

След като тегленето на този кредит отпада, на 25 януари е отхвърлено и актуализираното предложение за по-малък – от 2 милиона лева. Водещата група в съвета иска друго – да се увеличи капиталовата програма на общината и да се допълни с мостово финансиране от държавата.

Самият председател обаче дори не участва в гласуването и прегласуването на предложението. На сесията на 26 февруари администрацията ще внесе ново предложение – за 600 000 лв краткосрочен заем.

Част от съветниците смятат също, че администрацията е надценила сумата за довършване, докато е подценила цената на общинския дял. Собствениците обаче вече са си наели адвокат. Според справката в Съда по правата на човека, търпението им е безпрецедентно.

38-ма година опитът на собствениците от блок „Добрич“ доказва, че наистина няма нищо по-трайно от временните решения. Дали ще оставят на внуците само този опит или ще получат и домовете си?

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/