in

В петък казват колко са неваксинираните деца против морбили във Варна

Към момента неофициалната информация е , че деца от интелигентни семейства на антиваксъри са около 10% от децата без имунизация срещу опасната болест край морето

На 22 февруари ще стане ясно колко са неимунизираните варненчета срещу морбили. Това са предимно деца не от ромски, а от много интелигентни семейства на антиваксъри във Варна. Това каза за „Нова Варна“ д-р Янка Драганова, от РЗИ Варна. По думите й в града засега няма официално регистриран случай на опасната шарка.

Днес в Министерството на здравеопазването постъпи информация от РЗИ-Благоевград за нови 3 случая на морбили при деца на възраст 1 г., 2 г. и 3 г., съобщиха от ведомството. Два от случаите са от Разлог, а третият – от Добринище. Всички заболели са осъществили контакт с болен от морбили.

Петте деца с морбили, настанени в болница „Св. Анна“, остават под наблюдение
Две от децата са хоспитализирани в МБАЛ-Гоце Делчев и едно в УМБАЛ „Св. Анна“ в София.

Децата не са имунизирани срещу заболяването поради ненавършена възраст или отказ на родителите, уточняват от министерството.

Едни от най-големите огнища на морбили в ЕС са в непосредствена близост до България
Взети са клинични проби за лабораторни изследвания, които са изпратени в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. Очакват се резултати.

Общо регистрираните към момента случаи на морбили в страната са 24.

„Във всички области, не говоря само за област Благоевград, трябва да бъдат ваксинирани всички деца, които са пропуснали имунизацията на 13 месеца. Приоритетно започва това. Всички деца, които са до 8-годишна възраст и нямат имунизация за морбили, трябва да бъдат имунизирани”, категоричен беше Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Петте деца с морбили, настанени в инфекциозното отделение на болница „Света Анна“ миналата седмица, остават под наблюдение. Състоянието им е стабилизирано.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева