in

Да бъде ли провъзгласен Левски за светец

„Апостолът на българската свобода не може да бъде обявен за светец, защото е убил дете“. Истинска буря предизвика това твърдение само преди няколко дни. Оказа се, че става въпрос за лично мнение на духовник, а не за официална позиция на Синода в отговор на призив, отправен от Националния фронт за спасение на България. Цитиран беше Протойерей Николай Георгиев.

Въпросът е поставян вече няколко пъти през годините от различни организации. През 1996 година алтернативният синод все пак извършва канонизацията, но този акт не е признат от Светия синод. Пред 2004 година се анулира, а иконата с образа на Свети Йеродякон Игнатий е насечена и изгорена, пише dir.bg.

Последното настояване за канонизиране е дело на партия НФСБ, която е част от коалицията Обединени патриоти и съответно – от управлението на страната. Според тях убийството е извършено, за да не бъде заловени съответно провалено революционното дело, като до последните си дни Левски е преживявал тежко стореното. От партията припомнят, че Свети Димитър Солунски и Свети Георги Победоносец са пълководци, а бойното поле със сигурност не било „певческо дружество“.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/