in

Топ бижутери показват творби на изложба във Варна

снимка programata/bg

Общо 38 автори – утвърдени дизайнери и студенти, представят произведенията си в 9-ата годишна бижутерска сборна изложба на варненската галерия „Папийон“.

Тя се открива в четвъртък в изложбения салон на ул. „Драгоман“ 12 под заглавието „Близо и далеч“ и продължава първоначалната концепция на проекта за ежегоден преглед на това така обичано изящно и приложно изкуство, като я надгражда с традиционните намерения на екипа на галерията за развитие на дизайна и ювелирния изказ в мащаб, обединени от обща идея.

„Целта на експозицията е да докаже чрез благородните метали, скъпоценните и полускъпоценните камъни, естествените материали от природата – дърво, рог, семена, порцелан, както и всички други съвременни материали, с които може да се изрази и материализира фантазията, преплетена с емоционалността, естетиката и фините умения на артиста, че БЛИЗКО е всичко, към което се стремим да усетим, и ДАЛЕЧНО е това, от което искаме да се отдалечим и до което не искаме да се докосваме. Да напомни, че функцията на бижуто е не само да ни украси, да изрази нашия стил, принадлежност, вкус, но и да носи радост и удовлетворение от физическото докосване до малката изящна пластика, да носи естетическа наслада от форма, обем, цвят, както и материалното усещане за пълнота от присъствието на обекта. Че бижуто е лично и интимно изкуство, което свързва автор и зрител по силно деликатен и дълбок начин“, обясняват организаторите.

Участниците в „Близо и далеч“ тази година са 38 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери в това издание участие отново имат и студенти от Катедра „Метал“ към НХА – ателието за бижута с проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева.

Изложбата се открива в 16 ч. на 21 февруари и може да се разгледа до 20 март в изложбения салон на ул. „Драгоман“ 12.


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева