in

Варна почита паметта на Апостола на свободата

снимка: Мердин Бербаров, Нова Варна

По повод 146 години от гибелта на Васил Левски от 10:00 часа, с поклонение ще бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа на Апостола на бул. „Осми Приморски полк“ във Варна. В 11 часа започва общоградското поклонение с военен ритуал и заупокойна молитва пред паметника на Левски в Морската градина.

 

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Открит урок за живота и делото на Дякона на тема: „Завинаги с нас! Незабравимите уроци на Апостола“ ще изнесат учениците от единадесети клас на Търговската гимназия в Бургас. Урокът е от 18.00 ч в зала „Петя Дубарова“ на Културен център „Морско казино“. Програмата, посветена на 146-тата годишнина от гибелта на Васил Левски, ще започне в 11.30 часа с заупокойна молитва, отслужена от бургаските духовници и ритуал по поднасяне на венци и цветя от признателните жители.Церемонията ще се проведе пред паметника на Васил Левски в Приморския парк в Бургас.

Общоградското поклонение в Балчик по повод 146 години от гибелта на Апостола ще се състои от 10,30 часа пред Паметника на Васил Левски. Организаторите – Община Балчик и читалище „Васил Левски“, канят всички граждани и гости на града да се поклонят пред паметта на най-великия българин. Вечерта от 17,30 часа в читалището се организира литературна вечер, посветена на Васил Левски. Ще бъдат наградени победителите в състезанието „Лъвски скок“, организирано седмица по-рано. В скока на дължина се включиха над 50 ученици. Заедно те постигнаха 287 метра, като с най-голям принос от 4,5 метра бе седмокласникът Джан Мехмедов. Победителите в различните възрасти ще получат специално изработени медали с лика на Левски и подаръци. „146 години безсмъртие!“ под този наслов в галерия „Тихото гнездо“ на Двореца в Балчик е открита графична изложба “Аз, Васил Левски, в Карлово роден…”. Тя е посветена на живота и делото на Апостола на свободата.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/