in

Извънредно: Милиони открити в лекари, участници в схемата с ТЕЛК-овете менте във Варна (ВИДЕО)

Снимката е илюстративна

Петимата лекари и двата братя сирийци, които били посредници в схемата с фалшиви ТЕЛК-ове не работели с цигани , мизата стига 2500 лв на ТЕЛК, съобщиха преди минути на брифинг на Специализираната прокуратура, посветен на разследването във Варна.

45 души са задържани, шестима от тях са подведени под наказателна отговорност в разследването на схемата с фалшиви ТЕЛК-ове във Варна. Това бе съобщено преди минути на брифинг на Специализираната прокуратура, посветен на случая във Варна.

Двамата братя сирийци са много уважавани във Варна те са посредничели на желащи да придобият ТЕЛК-ове.

„Много поздрави от Р.“ е била паролата, с която клиентите са ходели в експертните комисии.

Сред арестуваните медици от Варна има рентгенолог, невролог, ортопед и дори шеф на ТЕЛК комисия. Разпитани са над 30 души, с придобити фалшиви ТЕЛК-ове.

Над 45 обиска и претърсвания са направени по случая като  20 000 лв са намерени в един от лекарите, в банкови касети на друг лекар са намерени 1 млн и 700 000 лв.

Клиентите на схемата са били български граждани турскоговорящи. Участниците в схемата категорично са отказвали да работят с цигани, каквито са основните клиенти на подобни престъпни групи в други градове.

Над 200 фалшиви ТЕЛК-а са придобити само за четири месеца, разкриха разследващите. Разпитани са огромно количество хора, включително колеги на лекарите. Мерките на варненските медици ще бъдат гледани утре.

Парите за инвалиди изтичат, не стигат до реалните хора с увреждания, а стимулират части от населението да не работи. Това заяви зам. главният прокурор Иван Гешев на пресконференцията.

В определени части от страната няма смисъл да се работи, ако имаш ТЕЛК. Дори НОИ не разполага с актуална информация за ставащото в страната в отношение на медицинската експертиза. Хващаме проблема след извършено престъпление, но можем да подадем констатираното към органите на властта.

С комплексни действия можем да разрешим проблема и отпусканите милиарди не са целево излазходвани. На места това е бизнес, съществува нещо като предприятие, престъпно сдружение, фирма, сами си търсят клиентите, добави Гешев и разкри, че във Варна не е имало желание да се работи с роми, а рушветът е бил между 1500 и 2500 лв.

За 2 г. в този сегмент на ТЕЛК има достатъчно проверки. В случая от Ловеч са направени разкрития. В Търговище има и присъда на лекар от ТЕЛК. В Силистра и Плевен работата продължава интензивно, съобщиха още на пресконференцията.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева