in

Николай Пашов: За Великден бул „Левски“ ще е отворен (СНИМКИ)

Снимка: Facebook

Основните платна за движение по бул „Левски“ ще са отворени в края на април, каза в интервю за „Нова Варна“ изпълнителният директор на фирма „Хидрострой“, Николай Пашов

снимка Дарик

Краят на април е финалния срок за отварянето на най-големият инфраструктурен проект на Варна – ремонта на булевард „Васил Левски“. Това каза в интервю за „Нова Варна“ изпълнителният директор на фирмата, която прави ремонта „Хидрострой“ , Николай Пашов.

По думите му след пускането за движение на южното локално платно между булевардите „Владислав Варненчик” и „Сливница”, както и северното между „Сливница“ и „Цар Освободител“ предстои пускането на кръговото кръстовище със съоръженията на бул. „Цар Освободител”, което в момента е затворено.

След това е ред на северното локално платно на ул. „Прилеп”, локалните от „Владислав Варненчик“ към ул. „Г. Пеячевич“ и финално на основните платна за движение, което трябва да стане до края на април.

Сложността, свързана с изграждане на нови, прилежащи към булеварда, пътнотранспортни съоръжения – кръгови кръстовища за пресичане на две нива, успоредно с изграждането на локални платна на булеварда, водопроводи, дъждовни и битови канализации, улично осветление, телекомуникации, ел проводи и т.н. е осезаема и именно тя пък налага поетапно затваряне на участъци от съществуващата инфраструктура на града, каза още пред „Нова Варна“ изпълнителният директор на „Хидрострой“.

Отчуждителните процедури на имотите по трасето причинили забавянето на проекта

На въпроса „Кое наложи голямото забавяне на пусковия срок на проекта“ Пашов посочи като основен фактор отчуждителните процедури. Толкова мащабен и значим за Варна проект, като проектиране и изграждане ново трасе на основна пътна артерия в града, не протича без появата на фактори, които влияят върху изпълнението на процеса, коментира още той..

По думите му пример за такива фактори са отчуждителните процедури, свързани с освобождаване на съществуващите сгради по трасето. Тези процеси са приключили окончателно в средата на м. ноември 2018 год. – след множество обжалвания пред различни съдебни инстанции и спазването на определените по закон срокове. 

Сложността на бул „Левски“ може да се мери само с градежа на „Аспарухов мост“
Държа да подчертая, че обектът е изключително сериозен като изпълнение и е сравним, не знам, може би с изграждането на Аспаруховия мост. Стойността му не може да се мери единствено и само в километри, а задължително трябва да се отчита сложността и компонентите, които се изпълняват паралелно със строителството, коментира той в отговор на въпрос кое е оскъпило ремонта. С оглед на малкото оставащо време до края, ние сме концентрирали енергията си единствено и само към поетите задължения по изпълнението му, коментира още Пашов пред „Нова Варна“.

Строителството не е единственото, което формира цената на новия булевард

Първоначалните проекти от 2007 г. са променени, с оглед изпълняване на всички нови европейски стандарти и изисквания и прилагане на европейската система за проектиране на строителни конструкции „Еврокод“, коментира Пашов

Според него изграждането на бул. „Васил Левски“ е много сложен инфраструктурен проект, който се изпълнява от различни участници в този инвестиционен процес. Стойността на проекта не се формира само от неговото строителство, коментира той в отговор на въпрос на „Нова Варна“ кое е наложило допълнително отпускане на финансови средства за проекта, който досега струва близо 113 млн лв.

 80,5 млн лв  отпусна правителството за градежа на мащабният пътен проект.. Преди дни обаче кмета на Варна Иван Портних обясни, че са нужни още средства, тъй като първоначалният проект на строежа във времето се е променил.

Ние реално изпълняваме част от бул. Васил Левски – в участъка от ул. Подвис до ул. Г. Пеячевич. Друга част от този булевард, която също в момента е в ремонт се изпълнява по друг проект от друг изпълнител, коментира по този повод Николай Пашов.

Озеленяването започва през първата половина на април
Част Озеленяване, като част от Инвестиционния проект е неразделна част от ангажиментите на „Хидрострой” АД по проекта, по която вече работят нашите ландшафтни архитекти и озеленители, каза още Пашов. По думите му съгласно одобрения проект е предвидено засаждане на средно и едроразмерни дървета – иглолистни и широколистни, различни видове храстова растителност, както и затревяване и засаждане на цветя по трасето.

Проекта предвижда също стръмните скатове на бул. Васил Левски, в участъка от бул. „Владислав Варненчик” в посока към кръговото кръстовище на ул. „Девня” също да бъдат озеленени и облагородени. Същинската работа по озеленяването ще започне след приключване на всички изкопни работи и конструкциите на пътното платно по директното трасе на булеварда – по график в първата половина на април.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева