in ,

Българско дете чудо стигна върха в световна ранглиста (СНИМКИ)

Едно българско момиче стигна до върха в световната ранглиста, но мечтите не спират дотук. Тя иска да е шампионка по шахмат на планетата.

Трон, на който вече успяха да седнат Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.

Момичето е на 15 години, казва се Нургюл Салимова и оглави световната ранглиста до 16 г. Нейният ЕЛО рейтинг в световната федерация (ФИДЕ) е достигнал 2405 точки, което я нарежда сред най-добрите шахматисти в света, пише dir.bg.

Снимка: dir.bg

Считат я за суперталант от 2009-а, когато клубът „Бургас 64“ я забелязва. По-точно – Живко Жеков, който и до днес се грижи отблизо за разгръщането на потенциала на Нургюл. Момичето е от село Крепча, недалеч от Търговище. Там живее и днес.

Тренира и работи с клуба и екипа си онлайн, а искрата на играта у нея палят дядото и бащата – и двамата активни шахматисти. Пътува за състезания у нас и в чужбина, където вече побеждава жени и мъже.

За успеха ключови са още двама души.

Единият е руснакът Вячеслав Тиличеев, професионален играч, съдия и треньор по шахмат, който живее у нас.

Другият – Владимир Георгиев, който бе наставник на Антоанета Стефанова при спечелването на световната титла от нея през 2004-а. В момента гросмайстор Георгиев живее в САЩ, но помага на екипа около Нургюл дистанционно.

През този уикенд Салимова и Жеков са в Гърция, където шахматната ни надежда ще се състезава за местен клуб в първенството на страната. Преди година е направила същото в Сърбия, преди това – във френската суперлига по шахмат, където е поканена отново и през 2019-а.

Тези участия са за трупане на опит, а през април предстои следващият турнир, който може да донесе необходимата последна норма, която да нареди Салимова сред гросмайсторите за жени и мъже. А след това започва новият етап в развитието на таланта и голямата крачка по пътя към нейната мечта.

Снимка: dir.bg

Тогава ще дойдат и поканите за затворени турнири на гросмайсторите, в които нивото е високо, а талантът и трудът вече могат да получат и необходимата материална оценка. Защото там са наградните фондове и хонорарите, които позволяват на един шахматист да бъде независим финансово. Проблем, който у нас е масов при младите спортни таланти.

През тази година има проект на федерацията, според който няколко от състезателите ще получат помощ. Не е голяма – около 4000 лв. на човек, но … е по-добре от нищо. И все пак говорим за едно дете, което тепърва ще навлиза в големия спорт.

Салимова не е единствена – имаме поколение с 3-4 много обещаващи шахматисти под 16 години, които могат да стигнат далеч.

Не е случайно, че точно нея сочат от близо десетилетие за дете-чудо. Нургюл спечели Европейското първенство за деца до 8 г., после и Европейското, и Световното първенства до 12 г. През 2017 г. стана първа и на републиканското първенство у нас за жени.

Снимка: dir.bg

Светът вече я познава, въпреки че у нас името на Нугюл Салимова не е в новините често. Познават я обаче във фондация „Димитър Бербатов“ за таланти, където изкара година.

През 2017 г. я поканиха в световния отбор на звездите в демонстративен турнир в Сейнт Луис, САЩ. Огромно признание за таланта на момичето от с. Крепче.

Към момента е на 61 позиция сред жените в световната ранглиста. За сравнение, най-добрия шахматист сред жените – китайката Хоу Ифан в момента е с ЕЛО рейтинг – 2662, а световният №1 – норвежецът Магнус Карлсен, който в момента е с рейтинг 2847, е имал само 100 ЕЛО точки повече от Нюргюл, когато е бил на нейната възраст.

Веселин Топалов, най-добрият ни състезател за всички времена, достига 2500 точки и става гросмайстор, когато е на 17 години.

Докъде ще стигне Нугюл не е ясно, защото талантът не винаги гарантира успех. Но поне пътят е ясен, а крайната цел – достатъчно добре формулирана.

Момичето иска да е шампион.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.