in

Разкриха причината за червената вода в Западна промишлена зона

Снимка: Facebook/Отворен обществен съвет Варна

Водите в дерето на Западна промишлена зона на Варна са със завишено азотно съдържание.

От анализираните основни физико-химични елементи във водните проби взети от дерето, преминаващо през Западна промишлена зона в град Варна, се констатират завишени нива на азот амониев, азот нитритен и общ азот от измерените показатели, съгласно наредбата за характеризиране на повърхностните води, съобщават от Басейнова дирекция „Черноморски район“.

Останалите измерени показатели – БПК5, разтворен кислород, азот нитратен, ортофосфати като фосфор, общ фосфор и мед отговарят на нормите за добро състояние на водите. Не са открити концентрации на желязо и хром (три- и шествалентен).

В пробата от отпадъчните води, от изхода на тръбата, включена в шахта на дъждовната канализация, разположена непосредствено под производствен цех за печат, резултатите показват високи нива на pH, БПК5, ХПК, азот амониев, азот нитритен, общ азот, ортофосфати като фосфор, общ фосфор, мед и желязо.

РИОСВ и Община Варна са уведомени за анализа на получените резултати.

Пробонабирането беше извършено при съвместна проверка по сигнал за замърсяване на дере, преминаващо през Западна промишлена зона в град Варна, с оцветена в ярко червен цвят вода. По заявка на РИОСВ-Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ бяха взети три водни проби: от отпадъчните води, от дерето – на приблизително 300 м. след цеха за печат и преди вливане във Варненско езеро. Пробите бяха обработени в Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.