in

Шефът на „Градски транспорт“: Автобусите ни не могат да летят (ВИДЕО)

Шефът на общинската фирма „Градски транспорт“ Злати Златев сподели пред „Нова Варна“, че се движи с автобус и самият той не е доволен от обслужването. 

„Имаме големи проблеми и причините за тях са много. Ако съдя по жалбите на хората мога да обобщя така: най-недоволни са пътниците от старите автобуси. Общо пътуват 160 автобуса, от тях 95 са с климатик. Останалите 60 са рециклирани, но вече на по 20-25 години, изминали милиони километри, разбирайте, че са морално и физически остарели. 9 автобуса са спрени и чакат ремонт на скоростна кутия, тя струва между 10-20 000 лв., другите са от Турция.

Соларните автобуси

„Много сме доволни от хибридния автобус, държи се много добре, дава икономии от 7-8 литра гориво на 100 км. Пускали сме го по почти всички линии. Електробусът бързо изразходва батерията си за отопление през зимния период и не може да изпълни цялата смяна, налага да презареждан постоянно.

Пуснахме двата вида автобуси, които са на полската фирма „Соларис“ по няколко линии – 22, 20, 7 и 31, за да преценим как се справят. Определено сме доволни от хибридния солов автобус, който върви на дизел и електричество и към този вид ще се насочим. Тепърва ще се искат оферти, като на първо време едва ли ще можем да закупим повече от десет. Кога обаче ще стане това не мога да кажа, тепърва ще се търсят средства и от Община Варна ще вземат решение“, коментира Злати Златев.

Снимка: „Нова Варна“

Дълговете се увеличават, приходите намаляват

Загубите на фирмата са около 2 800 000 лв. Растат цените на резервните части, минималната работна заплата се увеличава, а приходите ни са едни и същи от години. От 2008 година не сме променяли цената на билета, субсидиите и сега са същите от тогава. Досега се борехме като намалявахме разходите. Но това не може да продължава вечно.

Общината не дотира напълно картите за пенсионери, налага се ние да поеме част  от тях.

Ремонтите в града увеличават разходите, защото автобусите пътуват по-дълго и чакат в задръстванията. От друга страна намаляват приходите, защото хората се изнервят и тръгват пеш.

За съжаление ние не можем да направим нищо по въпроса. Автобусите ни не могат да летят, те се движат по трасе.

Липсват шофьори, от март продавачките на билети стават контрольорки

Шофьорите ни напускат и отиват да карат тирове за четири пъти по-голяма заплата. Ние не можем да ѝм даваме повече от 1000-1500 лв, там взимат по 2000 евро. В момента не ни достигат 10 шофьори, принудени сме да назначаваме пенсионери. По време на грипната епидемия имахме 26-27 болни на ден – водачи, кондуктори и други. Кондукторите ще  проверяват с електронни устройства. Това ще се случи, когато влезе електронната система за интегрирания градски транспорт в действие, която трябва да се гласува на сесия на общинския съвет.

БРТ (бързият коридор за автобуси) коридорът – ще се случи ли и струва ли си?

Тествахме го преди две години, установихме, че ако линия №148 преминава разстоянието от „Владиславово“ до „Почивка“ за 55-60 мин., то по коридора ще се стигне за 45-50 мин. Това ще се случи, само ако няма спрели в лентата автомобили и при синхронизиране на светофарните уредби.  В буслентите не трябва да има никакви автомобили – нито движещи се, нито спрели. Само така ще функционира той. За съжаление това рядко се случва.

Снимка: „Нова Варна“

Кога ще скрият стирките от погледа на пътниците?

Търсим варианти, градът е прашен и се налага да се чисти след всеки курс. Трябва да са в автобуса, няма къде другаде да се държи кофата и стирката, крайните спирки са на различни места, маршрутите се сменят всеки ден.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.