in

Австрия разкри мащабна измама, свързана с България

Снимка: Wikipedia

Австрийската полиция съобщи днес, че е разкрила онлайн финансова търговска измама, чиито жертви в Европа по първоначална оценка са ощетени с около 100 милиона евро.

Операцията е използвала мошенически платформи в интернет, претендиращи, че търгуват с чуждестранна и криптовалута, както и с високорискови финансови инструменти, известни като бинарни опции.

Смята се, че жертвите са няколко хиляди европейци, уточни австрийската Федерална криминална полиция, цитирана от АФП и БТА.

Схемата е била обект на разследване от средата на 2017 година и се смята, че е използвала имейли, социални медии и дори собствени кол центрове, за да достигне до жертвите си.

Австрийските власти са първите, които разкриват уебсайтовете, а голяма част от инфраструктурата, използвана от мрежата, е в България и в Чехия.

Международен съвместен разследващ екип е координирал разследването с българската и чешката полиция. В края на януари и началото на този месец в България е имало няколко спецакции, в които бе задържан „основен заподозрян“ и са конфискувани 6-цифрена сума и няколко терабайта данни.

Засега няма повече подробности за измамната схема, нито за българската следа.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.