in

Извънредно: Първи случай на морбили във Варна

40-годишна жена е приета в Инфекциозна клиника във Варна със съмнение за морбили, пробата още не е категорична, каза за „Нова Варна“ шефката на РЗИ д-р Дочка Михайлова 

За първи случай на морбили във Варна потвърдиха за „Нова Варна“ от здравната инспекция в града. 40-годишна варненка е приета в петък със симптоми на грип, както тръгва по принцип опасната шарка. В понеделник вече обривът е избил, но пробите все още не са потвърдени, коментира д-р Дочка Михайлова.  Те са изпратени в София и най-вероятно резултатите от тях ще бъдат ясни до края на седмицата, коментира още тя.

Днес или утре ще бъде готов окончателният списък с неимунизираните деца в областта, който се изготвя на базата на данните от личните лекари във Варненско. Междувременно стана ясно че към момента общият брой на официално регистрираните заразени с морбили е 45.

Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев, предава Дарик.

„Към 25 февруари в референтната лаборатория има три нови потвърдени случая на заразени с морбили – две са на бебета от София, във възраст преди ваксинация, и едно дете от град Самоков“, посочи проф. Кантарджиев, като посочи, че всички те са хоспитализирани в софийски болници.

„Към момента официално регистрираните са 45 случая на заразени с морбили. От тях потвърдени в Националната референтна лаборатория на центъра са 27. Като 17 от болните са от област Благоевград, 7 са от град София и трима от София област“, обобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му към момента не може да се говори за епидемия, защото това са отделни епидемични случаи на взривове. „За епидемия може да се говори, когато е засегната област и когато се разпространява в различни области. Ако всички подлежащи и неимунизирани деца до 8-годишна възраст се ваксинират, няма да допуснем епидемия в нашата страна“, заяви епидемиологът.

„По данните на Центъра за анализи и обществено здраве над 90% са ваксинирани против морбили през 2018 г.“, каза още той.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева