in

Уникални макети на талантливи българчета показаха във Варна (СНИМКИ)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Днес в Младежкия дом наградиха лауреатите в Осмия национален конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“.

Конкурсът се провежда за десета поредна година, но от осем години е национален и е в календара на Министерството на образованието и науката, съобщи за „Нова Варна“ Монка Николова – директор на Общински детски комплекс – Варна.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Всяка година темата на конкурса е различна, като тази година  тя е „Български музеи“.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Сред представените творби тази година има макети на възрожденски къщи в Пловдив и Копривщица, на къщата музей на Баба Илийца, на Плевенската панорама, дори на Музея на минното дело в Перник. Но най-популярни са копията на Паметника на Шипка и на Плевенската панорама.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Тя сподели колко труден е бил изборът на журито, съставено от архитект, строителен инженер и историк, „тъй като всеки макет е уникален по отношение на техника, идея и материали, които са използвани“.

Първите три награди във възрастовата група за деца от първи до трети клас отидоха в Шумен, но най-много са отличените деца от Варна.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

В конкурса има две специални награда – едната е Специалната награда на кмета на град Варна, която тази година бе присъдена на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в град Пловдив. Другата е Специалната награда на Националния дворец на децата, присъдена на осмокласника от МГ „Д-р Петър Берон“ Месру Месру Гемеджи.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Сред учениците, които ще получиха награди днес, са и две момичета от Тополовград. Те са впечатлили журито, изработвайки уникални умалени копия на Етнографския музей в Пловдив и на Паметника на Шипка.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„Конкурсът показва, че българското дете е изключително талантливо. Изисква се математическа, архитектурна мисъл и сръчност от страна на децата“, допълни г-жа Николова.

Журито е разгледало и оценило 70 макета от градове в цялата страна: Велики Преслав, Русе, Панагюрище, Велико Търново, с. Пирне – община Айтос, Разград, Монтана, с. Брестник, Перник, Варна, с. Камбурово общ. Омуртаг, Плевен, Пловдив, Шумен, Аксаково, Провадия, Силистра, Тополовград, с. Тодорово, обл. Разград, Бургас, Видин.

След награждаването на макетите изложбата ще отиде във фоайето на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Голям интерес е проявен и от Националния исторически комплекс „Шипка“. Макетът на Паметника на Шипка ще бъде транспортиран именно там.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.