in

700 млн. евро ще струва вторият Аспарухов мост във Варна (ВИДЕО)

снимка НПО Бъдеще за Варна

Осигурен е инвеститор за част от парите по проекта за втори Аспарухов мост на две нива, разположен почти паралелно на сегашния мост. Това съобщи в интервю за „Нова Варна“ двигателят на проекта инж. д-р Дойчин Ников от Сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за Варна“.

Проектът очаква подкрепа на най-високо ниво и трябва да бъде задвижен, за да може да се използва европейско финансиране от следващия програмен период.

Старт на проекта би могло да се даде още през настоящия програмен период на ОП „Транспорт” 2014-2020, чрез кандидатстване за европейско финансиране и след изработка на окончателен работен и технически проект. Проектът може да се реализира изцяло и чрез публично-частно партньорство, посочи инж. д-р Ников. Той съобщи че вече има намерен и чужд инвеститор за осталата част от финансирането.

Според разработката, съоръжението ще е висящо и ще свърза брега под „Максуда” с автомагистрала „Черно море”, след стария Аспарухов мост. Проектът е от 2013 г. и впоследствие поет от клъстер „Черноморска икономическа зона“, а сред основните му учредители са „Бъдеще за Варна“, Областна администрация и Техническия университет в морския град.

 

снимка НПО Бъдеще за Варна

Проектът е представен в Общината и подкрепен от областна администрация Варна  

Според създателите му, това е комплексно техническо предложение, съгласно направен анализ на всички възможни инженерни решения в достъп на дълбоководни кораби и e най-оптималното решение на целия транспортен трафик в региона – транзитен и градски.

Мостът ще минава по трасе, заложено в Общия устройствен план на Варна. Ще бъде дълъг 1900 метра и широк 29 метра, с две двойни платна. Предвижда се първото ниво на моста да поеме трафика от магистралите „Хемус“ и „Черно море“, а второто – трафика от града, обясни авторът на идеята, инж. д-р Дойчин Ников пред „Нова Варна“

Проектът предвижда мостът да има три просвета с размери 114 – 570 – 114 метра, като максималната височина над водата ще е 58 метра, а височината на пилона – 127 метра. Според извършените предварителни предпроектни проучвания, за изграждането ще са необходими 45 500 тона конструктивна стомана и стоманен сноп свързващи кабели.

Двете нива на моста може да се изградят поетапно

Недостатъкът на проекта са високите инвестиционни разходи и бавното строително реализиране на проекта. Предимствата са, че ще реши проблема с трафика, а двете нива могат да се изградят поетапно. Изграждането на моста би могло да стане за 6 години, без прекъсване на трафика през стария Аспарухов мост . Прогнозната стойност на инвестиция е около 700 млн. евро.

Като пример той посочи строителството на подобен мост в Хърватия. За него през 2017 година ЕК отпусна 357 милиона евро. Съоръжението „Peljesac” ще е с дължина 2,4 км. и максимална височина на отвора 55 метра.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева