in ,

Кукери гониха злото във варненско село (СНИМКИ)

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

И тази година пременени като кукери мъже гониха злите сили във варненското село Тополи на днешния празник Сирни Заговезни.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

За поредна година варненското село Тополи стана домакин на импровизирано кукерско шествие, с което жителите му отбелязват днешния празник Сирни Заговезни. Десетки младежи в импровизирани костюми преминаха по улиците на селото с песни и музика, съпровождане от малки и големи.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

В дружината имаше мъже, предрешени като булка и младоженец, мечкадар с мечка и свещеник, който благослови всички да са здрави, а годината да е плодородна.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Според народните обичаи на днешният ден кукерски дружини обикалят в множество селища през цялата седмица преди Сирни Заговезни. В различните региони обичаите са различни, но общото правило е, че те посещават домовете на хората, разиграват комични сцени и благославят за здраве и плодородие. В групата винаги трябва да присъства „кукерска булка“ или „баба“ – това е мъж, облечен в парцаливи женски дрехи, който носи парцалено бебе в ръце.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

На Сирни Заговезни – преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. Характерното ястие за този празник е халвата. С нея е свързан обичаят хамкане. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева