in ,

Как да разберем дали тийнейджърът ни има нужда от психолог? Въпроси към Теодора Георгиева – психолог, НЛП терапевт

Как да разберем дали тийнейджърът ни има нужда от психолог?

Ако четете това, вие най-вероятно сте родител, учител, а може би дори и тийнейджър. Във всеки случай това, което ви е довело дотук, най-вероятно е непредсказуемото поведение, съпътствано с торнадо от емоции, което забелязваме през този чувствителен период от развитието на всеки.

Какво причинява целия този хаос и объркване и най-вече как да се справим с него? Как да различим обикновената тийнейджърска тревожност от нещо по-сериозно? Какво я предизвиква и кога? Как да се обърнем към психолог и може ли той да ни помогне?

Според скорошни проучвания 20% от подрастващите “преминават” през една или друга форма на депресия или заболяване на психиката, които често се изразяват със затваряне в себе си, пристъпи на гняв, апатия (често тълкувана като мързел), чувство на безнадеждност, неглижиране на външния вид, хранителни разстройства, злоупотреба с алкохол и наркотици, самонараняване и самоубийствени думи и мисли.

Какво води до тези настроения?

Тийнейджърските години често са съпътствани с период на тревожност, която се заражда в резултат на това, че годините на детство и безгрижност си отиват. Предстоящите отговорности и осъзнаването, че животът е крехък, а любимите хора и самите подрастващи са преходни, също биват причини за безпокойство. За тях смисълът на съществуването им рязко се променя в търсене на съпричастност, любов, разбиране, нови мечти и цели всеки ден. Към всичко това, спокойно можем да добавим и развиващата се сексуалност и усещането за загуба на детската невинност.

Едва ли нещо може да подготви един родител за страданието, когато разбере, че детето му се чувства нещастно. Въпреки страховете за това дали полагаме правилните грижи и разбиране като родители, това което всъщност най-истински ни тревожи, е дали държанието на детето ни е нормална част от поведението на подрастващ, или е знак за по-сериозен проблем, за който трябва да се обърнем към психолог.

Повече от всякога, днес децата ни могат да намерят безброй социални канали, където да изразяват чувствата и емоциите си, таланта си и черти от характера си. Проблемът обаче е дали в дигиталното пространство могат да срещнат разбиране и подкрепа и дали техните връстници ще погледнат благосклонно на странностите и недостатъците им?

Дали съкровените им мисли, чувства и преживявания в този деликатен момент от живота могат да бъдат защитени както у дома, така и в онлайн пространството или в училище?

Най-честите причини за депресия при тийнейджърите са:

Академичен стрес – притеснение относно представянето в училище, затруднения с училищния материал;

Натиск от страна на връстниците, психологически или физически тормоз, проблеми с комуникацията;

Ниско самочувствие в резултат на промените, които възникват в тялото;

Романтични проблеми, раздяла, несподелени чувства;

Раздяла в семейството, развод на родителите;

Травма от загуба на близък;

Финансови проблеми в семейството;

Физическо или емоционално неглижиране у дома – липса на внимание или поле за изразяване в семейна среда или липса на достатъчно време с родителите;

Как срещите с психолог могат да помогнат за по-лекото преминаване през тази фаза?

Една от основните причини, поради които тийнейджърите биха могли да извлекат само позитиви от срещите си с психолог, се открива в това, че могат да споделят за всичките си тревоги в безопасна среда, където ще бъдат разбрани и техните съкровени мисли ще останат в тайна. Разговорите в контекста на психологичния кабинет биха послужили не само като отдушник за душата на подрастващия, но и като начин да изрази себе си, без да се страхува и срамува от това, че близките му биха подходили с осъждане или критика.

Да имате психолог, който да работи с подрастващото Ви дете и да изгражда връзка на доверие с него, е като да имате съюзник в борбата с непредсказуемите промени, които настъпват по време на тийнейджърските години. Разбирайки добре през какво преминават децата ви в този период, психологът може да ви предложи нова гледна точка и да ви посъветва за най-добрия родителски подход, който можете да предприемете.

Срещите с психолог могат да засилят емоционалната устойчивост на вашето подрастващо дете и да му помогнат да види проблемите в перспектива, да се екипира с психологическите похвати за справяне с признаците на депресия, неувереност, тревожност, гняв, срам и несигурност. Притеснението и неудобството да потърсим психотерапевт преминават още по време на първата сесия.

Можете да бъдете сигурни, че психолога ще се отнесе с разбиране и любов към вас и ще ви помогне да откриете вашия индивидуален начин да намерите нов път към себе си и своето дете.

Представяме ви сертифициран специалист по НЛП, който практикува във Варна и е достъпен за важните потребности на вашето дете.

Теодора Георгиева е обучен и сертифициран специалист и психолог към международното общество по НЛП. В практиката си г-жа Георгиева използва иновативни и доказано ефективни терапевтични техники като НЛП, хипнотерапия, психодиагностика, поведенчески експерименти, проективни методики и когнитивно-поведенческа психотерапия.

За контакти:

Тел.: 0889 458 680
Адрес: гр. Варна, ул. „Генерал Радко Димитриев“ 7, ет.3


НЛП специалист и психолог | Теодора Георгиева

НЛП специалист с доказан опит в активното и ефективно решаване на Вашите проблеми, действащ на територията на град Варна.

www.psihoterapiq.com

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/