in

Над 1150 варненски семейства ползвали услугите на Общностния център

Снимка: Facebook

Над 1150 деца и техните семейства са ползвали услугите на „Общностен център за деца и семейства – Варна“, който бе създаден през ноември 2016 г. по проект по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“.

Бюджетът на проекта е 658 000 лева, а периодът на реализация – до края на 2018 г., когато бе подписано Допълнително споразумение с Министерството на труда и социалната политика за удължаване на срока до края на 2019 г., съобщи ръководителят на центъра Даниела Биячева.

Социалното звено има за цел превенция на социалното изключване, чрез предоставяне на интегрирани услуги за подкрепа на деца до 7 години и техните родители.

Центърът предлага безплатна помощ в следните направления: ранна интервенция на уврежданията, индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания, предоставяне на психологическа подкрепа и консултации на бъдещи и настоящи родители за формиране на родителски умения, семейно консултиране, подкрепа и осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията, допълнителна педагогическа подкрепа за повишаване на училищната готовност на децата и равен старт в училище, семеен център за деца от 0 до 3 години.

Услугите се използват активно от семейства в затруднено социално положение, многодетни или със самотен родител, семейства, които са в ситуации на конфликт или раздяла, семейства, които отглеждат деца с увреждания, приемни семейства и др.

При заинтересованост от страна на родителите се извършват и консултации относно хранителния режим на детето, както и за всички други въпроси, които възникват при отглеждането и грижата за децата. На разположение на родителите са и специалисти от другите услуги – педиатър, психолог, социални работници и др.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/