in

Южноафрикански пилот 20 години летял с фалшива „книжка“

Пилот от Южноафриканските авиолинии обяви, че напуска компанията, след като стана ясно, че 20 години е летял с фалшив лиценз за международни полети. Повдигнати са му и обвинения, съобщи „Ю Ес Ей Тудей”, като се позова на медии в ЮАР.

Според авиокомпанията Уилям Чандлър твърдял, че притежава въпросният сертификат, който всички пилоти на компанията трябва да получат в рамките на пет години от наемането си. В действителност той притежавал лиценз само за търговски пилоти, заяви авиокомпанията.

Служител по безопасността пък е заподозрян в опит да прикрие пилота, пише южноафриканският „Мейл & Гардиън”. Той също се разследва, отбелязва bTV.

Срещу пилота Чандлър пък е започнало наказателно дело. От компанията възнамеряват да си върнат неправомерно изплатените му пари.

Случаят с фалшивия сертификат е разкрит след разследване на докладван проблем след турбуленция при полет на същия пилот над швейцарските Алпи.

Южноафриканската авиокомпания бе категорична, че не е имало никакъв риск при изпълнените от Чандлър полети.

„Той успешно е завършил всички необходими обучения за безопасност. Въпреки това смятаме, че е объркващо, че са подадени неверни данни за вида лиценз, който пилотът твърди, че притежава”, заявиха от компанията.

Според източници на „Мейл & Гардиън” летецът дори е отказал повишение в ранг на капитан преди години, при което е трябвало да покаже сертификат, а този факт би трябвало да породи съмнения у авиокомпанията.

Освен медицински преглед и теория, за лиценза за международни полети се изискват и 1500 часа летателно време, от които 100 трябва да са през нощта. Самият сертификат струва около 1000 евро.

Авиокомпанията започна одит с Южноафриканската служба за гражданска авиация, за да гарантира, че всички лицензионни сертификати на пилотите са точни и актуални. Компанията е затегнала и процедурите за получаването им.

Пилотите са едни от най-високоплатените служители на Южноафриканските авиолинии с годишна заплата над 55 000 евро.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/