in

Британският парламент гласува за Brexit без сделка

снимка al jazeera

Британските депутати гласуваха срещу излизането на Великобртитания от ЕС без сделка.

Долната камара на парламента гласува Изменение А, което призоваваше правителството да изключи излизане от Европейския съюз без сделка, при какъвто и да е вариант. 312 депутати подкрепиха изменението, 308 бяха против и то беше прието само с 4 гласа разлика.

Това не е правно обвързващо решение и не изключва Великобритания да напусне ЕС. Но това означава, че депутатите вече могат да гласуват за забавяне на „развода” с ЕС, съобщи Би Би Си.

По закон Великобритания напуска без сделка, ако няма договорена такава или трябва да поиска отлагане. Затова в четвъртък ще има още един вот, кулминацията в маратона, от който трябва да стане ясно дали брекзит ще бъде отложен.

Великобритания може да бъде изправена пред дълго отлагане на брекзит, ако депутатите не успеят да договорят път напред през следващите дни, заяви премиерът Тереза Мей. По-голямо отлагане ще означава, че Великобритания без съмнение ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май, допълни тя.

„Удължаването на член 50 сега е неизбежно, но това не е решение. Парламентът трябва да поеме контрол над ситуацията. Нека работим да намерим решение на кризата, в която се намира страната. От нас зависи да намерим решение, избрани сме за това”, призова водачът на лейбъристите Джереми Корбин.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/