in

Група за подкрепа на родители на деца със специфични потребности заработи успешно в Дома във „Виница“

снимка ДМСГД – Варна

Група за подкрепа на родители на деца със специфични потребности заработи успешно в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна .

Тя бе сформирана в рамките на работилниците за родители „Да пораснем заедно плюс“ по Програмата на УНИЦЕФ за ранно развитие на детето и подкрепа на родителството. Водещи на проекта в ДМСГД – Варна са Весела Демирова и Доротея Ризова, които имат сериозен опит в работата с деца със специални нужди.

 

снимка ДМСГД – Варна

Идеята на проекта е да помогне на родителите, които често се чувстват изолирани, неразбрани, изпитват крайни и силни емоции, но тук преоткриват вътрешни сили, за които не са и подозирали. „При нас първият етап от програмата приключи вчера. Той включваше 11 сесии с групата от 6-има родители. Ползата е очевидна – участниците се сближиха, подкрепят се, помагат си, доверяват се на нас и помежду си. Започнаха да обръщат внимание на самите себе си, да се смеят, да чувстват, че не са сами. А когато родителите са спокойни и щастливи, те са много по-пълноценни в грижите за децата си“, обясни Весела Демирова. „Всичко в работилниците се случва под формата на ролеви игри, дискусии и емоционално споделяне, което се оказа изключително полезно за родителите“, допълни Доротея Ризова.

снимка ДМСГД – Варна

„Очакваме с нетърпение втория етап от програмата. Ние вече се оформихме като общност и имаме нужда от тези срещи“, сподели Валерия Маврова, участник в работилниците. „Бихме искали опитът ни да достигне до повече родители в сходна на нашата ситуация, тъй като преди да започнем сесиите не си давахме сметка колко много се нуждаем от подобна подкрепа“, добави Мирослава Иванова, също участник в програмата.

снимка ДМСГД – Варна

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/