in ,

Митрополит Йоан помогна на болно дете от Аксаково (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

9-годишният Георги от Аксаково, страдащ от диабет тип 1, получи на 14 март инсулинова помпа, която ще промени изцяло живота му.

Тя струва 6000 лева и е от най-висок клас. Заедно с нея той получи и консумативи за 3 месеца.

Дарението бе направено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„Благодаря много за помпата, желая Ви здраве“, обърна се малкият Георги към митрополита. Той му подари цвете и картина, която до късно през нощта е рисувал.

„Това е Божа работа“, да изберат точно Георги от всички възможни деца. Тази помпа ще направи живота му много по-лек“, сподели пред „Нова Варна“ майката на момчето – Биляна Иванова.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Георги и семейството му са се сблъскали със заболяването преди една година. Но благодарение на лекарите са се научили да контролират диабета, а не той тях. Животът им се променя изцяло, но Георги е като всяко друго дете – посещава редовно училище, съучениците му се отнасят добре с него, обича да играе и футбол, а любимият му предмет е математиката.

„Този тип диабет все още не е финансиран от Здравната каса“, каза пред медии проф. Виолета Йотова, началник на направление „Педиатрия“ в УМБАЛ „Св. Марина“. Тя получи дарението от името на болницата.

Освен помпата митрополит Йоан дари паричната сума от 11 503, 40 лв. на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна за изследване на диабетни антитела при поставяне на диагнозата диабет тип 1 (инсулинозависим).

„Това е наш дълг и няма място за похвали. По-скоро разбирам, че диабетът е състояние, което изисква повече грижи и особено ако засегне децата в ранна възраст, това е голям проблем и носене на кръст от страна на родителите“, каза митрополит Йоан.

Общата стойност на дарението, което Негово Високопреосвещенство направи, е 17 617,40 лв.

Дарителската кампания за децата, болни от диабет, е инициирана от владиката във връзка с неговия 50-годишен юбилей, който той отпразнува на 13 февруари. Тогава той е призовал гостите на празника си да дарят за каузата.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Личният му повод е дал възможност да се призоват първите хора на града и институциите в помощ на малките пациенти.

За една вечер 15 – 16 души са дарили средства, сред тях общественици, бизнесмени, частни лица, лекари, представители на ВМС и на Варненската и Великопреславска митрополия.

Със събраните средства ще бъдат платени изследванията за диабетни тела на осемдесет деца в рамките на две години. Един тест струва 140 лв., което за някои семейства е непосилна сума.

„Децата, които ще бъдат изследвани, са между 6 месеца и 18 години. Съдбата на пациента се решава още в началото“, добави проф. Йотова.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.