Американски физиотерапевт помага безплатно на онкоболни във Варна

За първи път във Варна, по инициатива на сдружение „Цветно бъдеще“, стартираха обучения относно онкологична рехабилитация при риск или наличие на лимфедема с гост-лектор д-р Джулия Осбърн.

В тях участват физиотерапевти и други медицински специалисти и студенти, започнаха от 12  и продължават до 22 март. Допълнително презентации и обучения ще бъдат предложени и за пациенти напълно безплатно на 24 и 25 март.

Близо една трета от жените, които са преминали през лъчетерапия и операция на лимфните възли, поради рак на гърдата, са засегнати от лимфедем. Това е хронично състояние, свързано с оттичане на крайник, поради нарушаване потока на лимфата. То може да настъпи във всеки един момент след лечението. Затова е изключително важно да има достъпна специализирана рехабилитация по време и след лечението.

Пациентите следва да бъдат информирани за рисковете и насочени към оценка на риска и съответна рехабилитация. Всеки пациент може да бъде обучен какво да прави, за да подобри своето състояние или да предотврати рисковете от настъпване на лимфедем.

Организаторите на тази инициатива споделят: „Мотивацията да поканим д-р Осбърн е свързана с личен опит. При операция на карцином на гърдата с дисекция на лимфни възли, разбираме, че възможностите за рехабилитация са основно по програма Виктория на Министерство на здравеопазването в базите на Банкя, Хисаря и Баня, Карловско.

За много от пациентите от Североизточна България пътуването до там е трудно и при липса на качествена рехабилитация състоянието на лимфедем влошава значително тяхното качество на живот. Това ни мотивира да кандидастваме с обосновано предложение към Българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт, които одобриха кандидатурата на д-р Джулия Осборн.”

Опитът на д-р Осбърн включва пре- и след онкологична хирургия, пре- и след-лимфедемични хирургични грижи, пре- и след-радиационно лечение, рехабилитация по време на и след химиотерапия и управление на лимфедема при пациенти, диагностицирани с всички видове онкологични заболявания.

През 2009 г. тя създава онкологична клиника, клиника за амбулаторна онкологична рехабилитация, както и институт по физиологична онкология в Денвър.

Повече информация за инициативата можете да намерите на Фейсбук-страницата Цветно бъдеще – https://www.facebook.com/cvetnobydeshte/

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.

Снимка: Facebook/Девня - древна и модерна

Работници от “Агрополихим” в Девня излязоха на протест

Снимка: Facebook/ Рали за жени "8 март"

Дамско рали ще се проведе във Варна тази събота (ПРОГРАМА)