in

Вижте как ще изглежда новата библиотека във Варна (СНИМКИ)

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

„Аркитектс фор урбанити“ разкриха актуални визуализации на завършения, дълго очакван, работен проект за новата сграда на Регионална библиотека „П.Р.Славейков“ във Варна.

Това се случва близо 3 години след спечеления от тях международен архитектурен конкурс, организиран от Община Варна.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

Новата библиотека ще приюти колекция от над 860 хил. издания, ще предостави нова среда за културно-масови мероприятия на варненската общественост и ще се превърне в една от архитектурните забележителности на града и на Черноморието.

Главният архитект Виктор Бузев е подчеравал неведнъж важността на проекта за града и е заявявал, че е стартиран процесът за осигуряване на финансиране на строителството от държавния и местния бюджет, както и от други фондове. Говорим за съвременна сграда със съвременно оборудване и най-нови технологични въведения – електронен регистър на книгите, мултимедийна зона, многофункционални семинарни зали, игрална зона за деца и активности за всички възрсти. Наред със зоните, в които се съхраняват книгите, ще има и такива за социални активности и контакти.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

Както главният архитект Виктор Бузев е споменавал, журито на конкурса е било единодушно, че сградата си хармонира със заобикалящата я среда, включително и със сградата на Общината. Тя прави препратка към съседната монолитна и „бруталистка“ сграда със своята „затворена“ фасада от широкоформатни релефни панели от видим бетон и предстенна обшивка от алуминиева мрежа, контрастиращи рязко с остъклените фасади на атриума и фоайето, които са „отворени“ към публичното пространство.

Новата библиотека на Варна ще предоставя редица обществени услуги и активности за всички възрастови групи.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

Подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, ще е автономно достъпен, 24 часа в денонощието, обслужващ голяма част от централана зона на града. Предвидени са 30 места за зареждане на електроавтомили, както и велостоянки за 200 велосипеда.

Партерното ниво помещава главното фоайе с информация, зона за обслужване на читатели и бистро. Тук са разположени и обществено достъпните изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали и главна концертна зала с 200 места.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

Същинските библиотечни функции на сградата са организирани на горните пет нива, включващи детски отдел със зона за интерактивно обучение и игри, тийнейджърски отдел, този за възрастни, отдел „Изкуство“, както и Немската и Американската читалня.

Множество индивидуални и групови читателски места са разположени в различни зони на библиотеката, както и малки амфитеатрални подиуми, предоставящи възможност за организиране на неформални мероприятия и беседи.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

На четвъртия етаж е разположена Медиатеката – зона за прослушване на аудио записи и преглед на мултимедийната колекция. На петия етаж е основната читалня на бибилотеката, където могат да се преглжедат издания и от депозитния архив, поместен в монолитната задна част на сградата. Богато остъклен павилион с кафе и читателски зони е организиран на най-горното ниво, предоставящ лесен достъп до озеленената покривна тераса.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

Други характерни белези на сградата са панорамният асансьор на южната фасада, 24-часова система за връщане на книги, един от най-големите покриви с екстензивно озеленяване в България, както и използването на качествени и иновативни метериали в интериорното пространство.

Надграждането на типчините библиотечни функции обещава да превърне новата библиотека на Варна в кондензатор на обществено внимание и среда за социална активност от нов тип.

Предстои да бъде обявена тръжна процедура за изпълнител в най-кратък срок и строително-монтажните работи да започнат още в рамките на тази година.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.