Категории: Варна

Вижте как ще изглежда новата библиотека във Варна (СНИМКИ)

Реклама

„Аркитектс фор урбанити“ разкриха актуални визуализации на завършения, дълго очакван, работен проект за новата сграда на Регионална библиотека „П.Р.Славейков“ във Варна.

Това се случва близо 3 години след спечеления от тях международен архитектурен конкурс, организиран от Община Варна.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

Новата библиотека ще приюти колекция от над 860 хил. издания, ще предостави нова среда за културно-масови мероприятия на варненската общественост и ще се превърне в една от архитектурните забележителности на града и на Черноморието.

Главният архитект Виктор Бузев е подчеравал неведнъж важността на проекта за града и е заявявал, че е стартиран процесът за осигуряване на финансиране на строителството от държавния и местния бюджет, както и от други фондове. Говорим за съвременна сграда със съвременно оборудване и най-нови технологични въведения – електронен регистър на книгите, мултимедийна зона, многофункционални семинарни зали, игрална зона за деца и активности за всички възрсти. Наред със зоните, в които се съхраняват книгите, ще има и такива за социални активности и контакти.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

Както главният архитект Виктор Бузев е споменавал, журито на конкурса е било единодушно, че сградата си хармонира със заобикалящата я среда, включително и със сградата на Общината. Тя прави препратка към съседната монолитна и „бруталистка“ сграда със своята „затворена“ фасада от широкоформатни релефни панели от видим бетон и предстенна обшивка от алуминиева мрежа, контрастиращи рязко с остъклените фасади на атриума и фоайето, които са „отворени“ към публичното пространство.

Новата библиотека на Варна ще предоставя редица обществени услуги и активности за всички възрастови групи.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

Подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, ще е автономно достъпен, 24 часа в денонощието, обслужващ голяма част от централана зона на града. Предвидени са 30 места за зареждане на електроавтомили, както и велостоянки за 200 велосипеда.

Партерното ниво помещава главното фоайе с информация, зона за обслужване на читатели и бистро. Тук са разположени и обществено достъпните изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали и главна концертна зала с 200 места.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

Същинските библиотечни функции на сградата са организирани на горните пет нива, включващи детски отдел със зона за интерактивно обучение и игри, тийнейджърски отдел, този за възрастни, отдел „Изкуство“, както и Немската и Американската читалня.

Множество индивидуални и групови читателски места са разположени в различни зони на библиотеката, както и малки амфитеатрални подиуми, предоставящи възможност за организиране на неформални мероприятия и беседи.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

На четвъртия етаж е разположена Медиатеката – зона за прослушване на аудио записи и преглед на мултимедийната колекция. На петия етаж е основната читалня на бибилотеката, където могат да се преглжедат издания и от депозитния архив, поместен в монолитната задна част на сградата. Богато остъклен павилион с кафе и читателски зони е организиран на най-горното ниво, предоставящ лесен достъп до озеленената покривна тераса.

Снимка: „Аркитектс фор урбанити”

Други характерни белези на сградата са панорамният асансьор на южната фасада, 24-часова система за връщане на книги, един от най-големите покриви с екстензивно озеленяване в България, както и използването на качествени и иновативни метериали в интериорното пространство.

Надграждането на типчините библиотечни функции обещава да превърне новата библиотека на Варна в кондензатор на обществено внимание и среда за социална активност от нов тип.

Предстои да бъде обявена тръжна процедура за изпълнител в най-кратък срок и строително-монтажните работи да започнат още в рамките на тази година.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

10 оригинални пожелания за имен ден, с които да зарадвате любимите си хора

През месец май предстоят много имени дни. Затова днес сме ви подготвили 10 оригинални пожелания…

преди 7 часа

Как да си направим великденска питка, от която ще си оближем пръстите?

Днес сме ви приготвили една рецепта, с която ще впечатлите цялото семейство и гостите си…

преди 8 часа

Проект за милиони във Варна: Скоро трябва да е готов

Кадри от напредващото укрепване на вълнолома към пристанище Варна-Изток (01.05.2024 г.) бяха публикувани във Фейсбук…

преди 11 часа

Това са най-добрите гарнитури за печеното агнешко

Агнешкото месо е едно от задължителните блюда на Великден и Гергьовден. Но само месо не…

преди 11 часа

Български граничари с нов голям удар

От пресцентъра на МВР съобщават за медия "Нова Варна", че гранични полицаи са задържали над…

преди 12 часа

Димитър Главчев дава казуса „МБАЛ „Мама и Аз“ на ДАНС и прокуратурата

От пресслужбата на Министерски съвет съобщават, че служебният премиер Димитър Главчев ще подаде сигнал в…

преди 12 часа